DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20722581,07%
Kayseri
25°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
“Tarihte ilk savaş gemisini batıran Türk Subayı”

“Tarihte ilk savaş gemisini batıran Türk Subayı”

ABONE OL
Mart 25, 2024 09:21
“Tarihte ilk savaş gemisini batıran Türk Subayı”
1

BEĞENDİM

ABONE OL

“Yeryüzünde gerçekleşen tüm savaşlarda her Türk subayının yaşamı, tarihi süsleyen ve Büyük Ulusun gurur kaynağı olan destanlarla doludur.” diyen ve ilk kez bir uçak gemisini topçu ateşiyle batıran Yüzbaşı Topçu Mustafa Ertuğrul Aker’in hikayesini anlatacağım…

Mustafa Ertuğrul Aker Kimdir?
Mustafa Ertuğrul Aker, 1912 yılında Harp Okulu’ndan topçu subayı olarak mezun oldu. Çanakkale Savaşı’nda 27. Alay’da görev aldı ve gösterdiği üstün başarılar nedeniyle Osmanlı Harp Madalyası ile ödüllendirildi. Savaşın ardından Galiçya Cephesi’ne gönderildi ve 1916’da Türkiye’ye döndüğünde Kaş’a atanarak 4 dağ topunun komutası verildi.

Bu sırada İngiliz ve Fransız savaş gemileri Akdeniz’de devriye geziyor ve kıyıları bombalıyordu. Bu gemiler, Antalya’dan Fethiye’ye kadar Türk kıyılarını bombalıyor ve ticaret gemilerini batırıyordu. Meis Adası o dönemde İtalya’ya bağlıydı ve İngiliz ve Fransızlar tarafından kontrol ediliyordu. Alman General Liman Von Sanders’in emriyle Meis Adası’nın işgaline karar verildi ve 4 adet 7,7’lik Alman yapımı Erhard dağ topu Aydın’dan Kaş’a gönderildi. Ertuğrul Bey de Meis Adası baskınına katıldı ve 9 Ocak 1917’de dünya savaş tarihinde bir ilki başardı. 7,7’lik dağ bataryası ile Ben My Chree adlı İngiliz uçak gemisini batırdı.

Mustafa Ertuğrul, 13 Aralık 1917’de Kemer yakınlarındaki Ağva koyunda 50 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğindeki Fransız savaş gemisi Paris II’yi de topçu atışlarıyla batırdı ve gemi komutanı dahil tüm mürettebatı esir aldı. Paris II, hala Akdeniz’in derinliklerinde ve Paris II batığı bugün dünyanın en iyi 100 dalış noktası arasında gösteriliyor.

8 Mart 1918’de, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul farklı bir strateji denedi ve Fransız savaş gemisi Alexandra’yı portakal ve dinamit yüklü bir yelkenliyle tuzağa düşürdü.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat tavsiye ettiği hatıralarını kaleme alan Mustafa Ertuğrul, 3 savaş gemisi batırarak destan yazdı.

Mustafa Ertuğrul Aker, 5 Kasım 1968’de Antalya’da vefat etmiş ve Andızlı Mezarlığı’na defnedilmiştir.

” 13 Eylül 2020 tarihinde dönemin Savunma Bakanı Sayın Hulusi Akar, Mustafa Ertuğrul Aker’in anısına yapılan anıta çelenk bırakarak ardından Yüzbaşı Topçu Mustafa Ertuğrul Aker’in resmettiği eserleri görmek için Dokumapark’taki Bir Zamanlar Antalya Müzesi’ni gezdi.

 

SERHAT GÜLLER,

 

 

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.