DOLAR 32,2848 -0.17%
EURO 34,8016 -0.06%
ALTIN 2.408,460,64
BITCOIN 21030762,08%
Kayseri

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Çanakkale Savaşı’ndaki Kayserili’ler

KAYSERİ,(BGC)- Tarihimiz için en önemli olaylardan birisi olan ve hala mücadele ruhunu gösteren Çanakkale Zaferi aradan 106 yıl geçmesine rağmen halen izlerini taşımaya devam ediyor.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 19:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1. Dünya savaşının en kanlı bölümlerinden biri olan Çanakkale savaşı, Türk ordusunun kazandığı destansı zaferlerden bir tanesidir. İtilaf devletlerinin müttefiklere Rusya’ya yönelik yardımlarını götürebilmek adına ve Osmanlı devletini savaş dışı bırakabilmek adına başlattığı bu savaşta, Osmanlı Ordusu 18 Mart 1915 yılında şerefli bir galibiyet almıştır. Bu nedenle 18 Mart ülkemizde coşkuyla kutlanır ve şehitlerimizi anma amacıyla törenler düzenlenir.
Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgiler veren tarihçi Mustafa İlhan, ”Askerlerin gece bir araya geldiği zaman oturdukları sırada ülkenin her yerinden gelen askerler tanışmıştır. Savaştan sonra yazılan eserlerde Kayseri ile ilgili kısımlar uzun yer tutmuştur. Çanakkale Savaşı’nda Kayseri ve çevresinden 2000-2500 civarında bir şehidimiz bulunuyor. 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı’mıza yaydığımız zaman 5000 civarında olduğunu görüyoruz. Bir o kadar da gazimiz bulunuyor. Çanakkale Savaşı sadece Kayseri için değil Türkiye için çok önemli bir tarih. Bu savaş gelecekte kurulacak Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri burada atılmıştır. Bu olay bizim tarih şuurunu almamız açısından önemli bir derstir. Savaş döneminde anlatılan hatıralarda sık sık Kayseri adını duyuyoruz. 20 yaşına gelmemiş gençlerinde bu savaşta etkin rol oynadığını gördük. Vatandaşlarımız bugünün önemine sahip çıkmalı, gençlerimiz bu olaylardan çok iyi dersler çıkarmalıdır. Bu ülkemize ne kadar zor şartlar altında sahip olduğumuzu unutmamalıyız. Bu vesile ile şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.