DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22321461,54%
Kayseri
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
SAVAŞ VE ENGELLİLER

SAVAŞ VE ENGELLİLER

ABONE OL
Mayıs 15, 2024 09:48
SAVAŞ VE ENGELLİLER
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail aylardır Filistin’in Gazze Şeridini aralıksız bombalıyor. Birleşmiş Milletler gibi uluslar üstü organizasyonlar ve neredeyse tüm ülkeler, seyirci kalmaktan başka bir şey yapmıyor. Bugün size katliamın farklı bir boyutunun açılımını yapmaya çalışacağım.

Uluslararası kurumların tespitlerine göre Gazze’de 441 bin Filistinli engelli kalabilir. Handicap International verilerine göre, hastanelere başvuran yaralıların yüzde 70-80’i ampute ediliyor. HI Rehabilitasyon Uzmanı Reham Shaheen, “Oranın bu kadar yüksek olması, İsrail’in kullandığı silah türüyle ilgili” açıklamasıyla dehşeti gözler önüne seriyor.

Shaheen şu çarpıcı bulgularını da paylaşmış: “Patlayıcı silahların neden olduğu savaş yaralanmaları bağlamında, sıklıkla uzuvların yeniden yapılandırılması ve plastik cerrahi dahil olmak üzere birden fazla operasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Bu prosedür şu anda Gazze’de uygulanamıyor ve insanların protez için uzun süre beklemesi gerekecek. Biz şu an bir kağıt parçası üzerine vücut çiziyor, insanlardan nereden acı çektiklerini belirtmelerini istiyoruz. Hastaneye gelenlerin yüzde 70 ila 80’i ampute ediliyor. Sayılar çok yüksek. Bunun nedeni, kullanılan silahların türü. Yalnızca HI’nın yardımcı cihazlar için bekleme listesinde birçok kişi var. Herkesin stokları tükendi. İnsani durum artık yönetilemez durumda.”

Gazze’de durmayan saldırılar sebebiyle sağlık sistemi tarumar olmuş durumda. Uluslararası kuruluşların müdahalesine de müsaade edilmiyor. Haliyle, amputelerin çoğunun vücutlarında hâlâ açık yaralar, tedavi edilmemiş yanıklar, kırıklar ve şarapnel parçaları var. Açık yaralar ve ciddi şekilde hasar görmüş cildin enfeksiyon kapmasını önlemek için pansuman gerekiyor. Kırık, omurilik yaralanması, amputasyon ve yanık gibi yaralanmaların çoğunun rehabilitasyona ihtiyacının olduğu söyleniyor.

Durum, yukarıda alıntıladığım kadarıyla sınırlı değil sevgili okurlarım. Bu insanların ailelerini de hesap ederseniz acı bilanço çok ama çok büyük. Bölgede gerginlik tırmanmaya ve ateşkes umutları azalmaya devam ediyor. Gazze halkının çığlığının duyulması adına bizler de sesimizi yükseltmeliyiz.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.