DOLAR 32,2798 0.01%
EURO 35,0234 -0.19%
ALTIN 2.476,100,41
BITCOIN 21449760,64%
Kayseri
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Para Yatıranlar İade Alabilir

‘Velayet Altındaki Çocukların Teslimi Ücretsiz Hale Geldi, Para Yatıranlar İade Alabilir’ KAYSERİ, (BGC)- Babasız Bırakılan Çocuklar Çocuksuz Babalar Derneği (BABAC-DER) Başkanı İbrahim Aksoy, velayet altındaki çocukların teslimi için ücret ödeme uygulamasının kaldırıldığını anımsattı. Çocuk Teslim Merkezleri henüz tam anlamıyla faaliyete geçmediğini belirten Aksoy, kendisinden para tahsil edilenlerin para iadesi alabileceğini söyledi.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 07:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Velayet altındaki çocukların icra yoluyla alınması haberleri artık tarih oluyor. Kanunda yapılan değişiklikle icra vasıtasıyla çocukların anne ya da babaya verilmesi görüntüleri ortadan kalktı. Çocuklar, oluşturulan özel teslim merkezlerinde görülmeye başlanacak. Merkezler kurulana kadar geçen sürede icra yapmak durumunda olan ebeveynler ise artık icra müdürlüklerine ücret de ödemeyecek. Ücret, devlet tarafından karşılanacak.

Ebeveynlerin çocuğunu özel merkezde görecek olmasıyla husumet taşıyan ebeveynlerin birbirleriyle karşılaşmayacağın belirten BABAC-DER Başkanı İbrahim Aksoy, “Boşanma sonrasında çocuklarını görme konusunda sıkıntı yaşayan ebeveynlerle ilgili çok ciddi bir gelişme oldu. İcra İflas Kanunu’nun içinde yer alan Çocukla Kişisel İlişkinin Sağlanması ile ilgili maddeye ilişkin kanun çıktı. Daha önceden, çocuğunu görme konusunda sıkıntı yaşayan ebeveyn, icra müdürlüğüne gidip bir takım işlemler yaptırmak zorundaydı. Ayrıca para yatırmak zorundaydı. Ardından görevlilerle buluşup anca çocuğunu görmeye gidebiliyordu. Kanundaki değişiklik sonucunda, çocuklar artık icra vasıtasıyla görülmeyecek. Bunun için özel teslim merkezleri oluşturulacak. Velayet sahibi, çocuğu buraya teslim edecek. Çocuğunu görmek isteyen ebeveyn de çocuğu buradan alacak. Yani husumet taşıyan ebeveynler, birbirleriyle karşılaşmadan çocukla kişisel ilişki kurmuş olacak. Kişisel ilişkinin vakti dolduğunda da velayet sahibi tekrar teslim merkezinden çocuğunu alacak. Eğer velayet sahibi, çocuğu mahkeme tarafından belirlenen gün ve saatte getirmezse cezai yaptırımlar söz konusu. Ayrıca kolluk kuvvetleri tarafından çocuğu teslim alabilecek. Kanun yürürlüğe girdi ancak teslim merkezleri henüz oluşturulmadığı için belli bir süreç gerekiyor. Bu geçiş süreci bir yılı da bulabilir. Geçiş sürecinde pilot bölgelerde uygulanmaya başlanabilir” ifadelerini kullandı.
‘ÇOCUKLAR İCRA İLE GÖRÜLDÜĞÜNDE, EBEVEYNDEN İCRA MASRAFI TALEP EDİLMEYECEK’
Teslim merkezleri kurulana kadar icra işlemlerinin süreci ile ilgili konuşan Aksoy, “Bu, özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan ebeveynler için çok önemli bir gelişmedir. Artık çocuklar icra ile görüldüğünde, ebeveynden icra masrafı talep edilmeyecek. Çocukları haczetmek için icra müdürlüklerine verilen para yaklaşık 400 liraydı. Ancak artık bu ücreti devlet karşılayacak. Bu konuda sıkıntı çeken çok arkadaşımız olmuştu. Ben iki çocuğumu da 9 yıl boyunca icra ile görebildim. Bu süreç içerisinde çocuklarımı görebilmek için 23 bin lira masraf yaptım. 30 Kasım’da kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte birçok arkadaşımız icra müdürlüklerine müracaat etti. İcra müdürlüklerine yazılı bir talimat gelmediği için para tahsil edilen kişiler oldu. Para tahsil edilenler, icra müdürlüğüne müracaat edip para iadesini talep edebilir. Artık bu uygulama ücretsiz oldu. Çocuk teslimi için icraya para ödemek artık tarih oldu” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli