DOLAR 32,3727 -0.34%
EURO 34,7137 -0.29%
ALTIN 2.392,66-1,23
BITCOIN 18986110,97%
Kayseri
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
MODERN DÜNYADA KAYGI

MODERN DÜNYADA KAYGI

ABONE OL
Kasım 26, 2023 12:09
MODERN DÜNYADA KAYGI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ruh sağlığı sorunları, toplumumuzda giderek daha fazla önem kazanıyor. Ancak kaygı gibi yaygın bir konu ilgili olarak mevcut bir dizi yanlış anlama ve etiketleme mevcut. Kaygıya dair oluşmuş bir dizi yanlış inançların yanı sıra kaygı yaşayan kaygıyla mücadele eden bireylere yönelikte yaygın yanlış inançlar var.
İnsanların genelinde kaygı problemi olduğunu belirten Psikolojik Danışman ve Terapist Hanife Marzığlu, Kaygı konusunun çok geniş ve geçmişten gelen bir konu olduğunu söyledi. İnsanların çok basit konulara çok fazla kaygılandığını belirten Marzıoğlu “Aslında kaygı hayatın her döneminde ve anında karşımıza çıkıyor fakat bu kaygıyı normal seviyelerde yaşamak önemli. İnsanların yaşadığı her an kaygı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
10 yıldır psikolojik danışmanlık yapan Marzıoğlu, “Kaygı çok geniş ve geçmişten gelen bir konu. İnsanların özünde olduğu ve yaşadığı her an karşısına kaygı konusu çıkıyor. Tabi kaygı konusu günümüzde biraz daha çeşitlendi. Çünkü kaygıyı tetikleyecek durumlar çokça artmaya başladı” diye konuştu.
“Kaygıyı Tetikleyen Durumlar, Modernizm ve Popüler Kültür”
Kaygının her alanda etkili olduğunu belirten Psikolojik Danışman ve Terapist Hanife Marzıoğlu, “Ailelerin çocuklarına olan kaygısı ve iş yerinde karşılaşılan kaygı sorunları ile birlikte günümüzde bu duruma etki eden birçok konu ortaya çıkabiliyor”dedi. Marzıoğlu, şunlara yer verdi: Kaygı ile ilgili insanlar her alanda çok çeşitli bir duygu durumu göstermeye başladılar. Günümüze bakacak olursak modern çağın getirdiği avantajlar olduğu gibi dezavantajlarda var. Modernizmin ve popüler kültürün insanda oluşturduğu durumlar çok daha fazla kaygıyı tetikleyici olabilir. Ailelerin çocuklarını yetiştirirken yaşamış olduğu kaygı, nasıl bir gelecekleri olacak ya da sınavlarından geri kalacak mı gibi kaygı durumları ortaya çıkabilir.6 yaşındaki çocukta gelecek kaygısı var. Çocuklarla ilgili en çok gördüğüm durum ise sınav kaygısı. Yetişkinlerde isi bu durum yerini iş ve geçinme kaygısına evrilebiliyor.
“Kaygı Geçmişte Dar Bir Alan İçerisindeydi”
Kaygının etkileri geçmişe oranla günümüzde daha belirgin bir noktaya sahip. Geçmişte kaygının daha dar alanda olduğunu belirten Psikolojik Danışman ve Terapist Hanife Marzıoğlu, şu anda hız çağında olduğumuzdan geçmişe oranla kaygının daha çok arttığını belirtti. Marzıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kaygı durumu geçmişte de var ama dar bir alan içerisindeydi. Şu an da bu durumun artmasının sebebi hız çağında olmamızdan ötürü kaygı sorunu daha fazla olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Kaygının yıllar ilerledikçe dönüşmesi ve değişmesi kaçınılmaz bir durum. Yaşamınızda kaygılandığımız birçok noktalar olabiliyor. Mevlana’nın bu konuda sevdiğim bir sözü var “Bir yandan korkun bir yandan da ümidin varsa iki kanatlısındır. Tek kanatla zaten uçulmaz” Bu söz tamda bakış açısını gösteren bir söz. Ayrıca kaygı konusu tüm meslek gruplarında olan bir konu” şeklinde konuştu.
Kaygı olmadan başarının da kolay gelmeyeceğini başarı için sağlıklı bir kaygıya ihtiyaç olduğunu belirten Hanife Marzıoğlu, “Diyelim ki yapmam gereken bir şey var ama ben 0 ile 1 arasında bir kaygı duyuyorum. Yeterli araştırmayı yapmam. Kendimi geliştirmem gerekiyorsa bununla ilgili bir adım atmam. Eğer ki kaygım varsa zamanımı planlarım ve planlı şekilde çalışmamı sürdürürüm. Sağlıklı kaygı tamda bu şekilde olur diyebiliriz. Kaygıyı yok etmek için bir amacımız yoktur. Çünkü kaygı yaşamımızda önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

Kaygıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Hanife Marzıoğlu

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.