DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20597900,22%
Kayseri

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Keçi kılından Koşan İpi

Keçi kılından Koşan İpi

Kayseri İncesu Küllü Köyü nde keçi kılından Koşan İpi yapımı

ABONE OL
Eylül 24, 2022 06:46
Keçi kılından Koşan İpi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KAYSERİ İNCESU KÜLLÜ KÖYÜNDE KOŞAN İPİ     
                                        DOKUMA'SI
Küllü Köyünde Koşan İpi: Koşan İpi köylü kadınlar tarafında dokunur. “Koşan İpinin amacı koyunları sağıma hazırlamak için uygulanan bir gereçtir.”
Koşan İpi Yapım Tekniği ve Malzemeleri: Koşan İpi dokumada keçi kılı lifi kullanılır. Keçi kılı soğuk, sıcak ve neme karşı çok dayanıklıdır bu nedenle tercih edilir.
Koşan İpi Dokuma: İlkel yer tezgâhı hazırlanarak yapılır. Geniş bir alanda iki tane kazık çakılır. İki kazık arasındaki mesafe 30 m aralığında olur çözgü ipini iki kazık arasından geçirtilerek yapılır 40 tane çözgü ipi hazırlanır.
Gücünün Örülmesi: Koşan İpinde çekme gücü tercih edilir. İpi ile gücü arasına kalınca bir tahta konularak gücünün rahat örülmesini sağlar. Gücüyü örmek üzere bağladığımız ip üzerine ince bir çubuğa bağlanır. Gücü öreceğimiz ip sol elimizin arkasından geçmek koşulu ile sol elimize ilk ön çözgüyü alırız. Ve gücü çubuğunun üzerinden geçirerek tuttuğumuz telin arkasından dolaştırırız gücü ördüğümüz ipi sol elimize alıp çekerek gücü üzerindeki ipin arakasından geçiririz aynı işlemi tekrarlayarak bütün gücüleri öreriz. Alışıla gelmiş düz dokumaların dışında koşan ipi dokumada farklı bir yöntem kullanırız. Alt geçki ipi geçtikten sonra üst geçki ipi geçirirken üst çözgü iplerinin üzerinden atlatılarak arasından geçirtip geçki ipini sıkıca çekip aralık çubuguyla sıkıca vururuz . 
Koşan ipi uygulama: Koyunları koşan kişi koşan ipini eline alır sağımın yapılacağı alana dikilir. İki kişi koyunları sürer birisi sağ taraftan birisi sol taraftan koyunları koşana sürer koyunlar sağlı sollu olarak koşana gider. Koyunların başları çapraz şekle gelir. Koşan ipi koyunların başından bağlanarak uygulanır.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.