DOLAR 32,5355 0.31%
EURO 34,5729 0.17%
ALTIN 2.498,490,64
BITCOIN %
Kayseri
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Yaşlılık Karşıtı KOLAJEN

Yaşlılık Karşıtı KOLAJEN

ABONE OL
Nisan 19, 2023 14:55
Yaşlılık Karşıtı KOLAJEN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kolajen son yıllarda oldukça popüler hale gelmiş bir konu. Ben de sizlere kolajen hakkında bilgi vermek istiyorum. Kolajen, vücudumuzda bol miktarda bulunan bir proteindir ve cilt, kemik, kıkırdak, tendon ve diğer bağ dokularının yapı taşıdır. Yani, vücudumuzun temel yapısal bileşenlerinden biridir.

Kolajen üretimi yaşlandıkça azalmaya başlar, bu da kırışıklıkların ve sarkmaların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, son zamanlarda birçok kişi kolajen takviyesi kullanarak yaşlanma belirtilerini azaltmaya çalışıyor.

Kolajen takviyeleri, kolajen içeren gıdalar veya kolajenli cilt bakım ürünleri gibi çeşitli formlarda bulunabilir. Bazı çalışmalar, kolajen takviyelerinin cilt sağlığını ve gençliğini korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Kemik sağlığı için de önemli bir rol oynadığı araştırmalarda kanıtlanmıştır.

Vücudumuzdaki kolajen miktarının azalmasının nedenleri nelerdir?
Zaman geçtikçe, özellikle 25’li yaşlardan sonra, vücudumuzdaki kolajen azalmaya başlar ve yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Aynı zamanda kötü beslenmek, sigara içmek, stres, menopoz, güneşe fazla maruz kalmak, toksinler ve çevre kirliliği gibi etkenler kolajen kaybını hızlandırır. Kolajen kaybını önlemek ve üretimini desteklemek için kolajen üretimine destek veren besinleri bilmemizde ve günlük beslenme rutinimize eklememizde fayda var.

Kolajen ayrıca birçok gıdada doğal olarak bulunur. Bu gıdalar arasında kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kırmızı renkli meyve ve sebzelerde içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini destekler. Sülfür/kükürt içeren besinler, kolajen üretimine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, kolajenin üretilmesi ve daha iyi emilebilmesi için C vitaminine ihtiyaç vardır. Bu noktada C vitamini içeren meyve ve sebzeler fayda sağlayabilir. Bu gıdaları tüketerek de kolajen alımını arttırmak mümkündür.

Hangi Kolajeni Kullanmalıyız?
Kolajenin farklı tipleri vardır. Kolajen tiplerinin farklı dokularda farklı yoğunlukta olduklarını biliyoruz.
Cildin yüzde 75’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturuyor. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir.

Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için de kolajen lazım. Onları desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmanız gerekir.
Tendonların nerdeyse tamamı tip 1 ve 3 kolajenin karışımıdır. Bu nedenle tendon desteği olarak tip 1 ve 3 karışımlarını kullanmanız gerekir.

Eklemlerde durum biraz farklı. Eklem kıkırdaklarını oluşturan kolajenin yüzde 60’ını tip 2 kolajen oluşturuyor. Bu nedenle eklem kıkırdaklarına destek söz konusu tip 2 kolajeni seçmeniz gerekiyor.

Sonuç olarak, kolajen vücudumuz için önemli bir yapısal bileşendir ve cilt, kemik ve diğer dokuların sağlığı için önemlidir. Kolajen takviyeleri, cilt sağlığı ve gençliği için kullanılan bir yöntemdir ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Beslenme düzenimizde kolajen içeren gıdalar tüketerek de kolajen alımını arttırabiliriz.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.