DOLAR 32,3828 -0.31%
EURO 34,7371 -0.26%
ALTIN 2.400,26-0,91
BITCOIN 18699851,37%
Kayseri
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
İLAÇ KRİZİ DEVAM EDİYOR

İLAÇ KRİZİ DEVAM EDİYOR

ABONE OL
Ocak 2, 2023 09:35
İLAÇ KRİZİ DEVAM EDİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – Son günlerde yaşanan ilaç sıkıntısının ardından tıbbi ürünler kur artışı yapıldı. Yapılan zammın hem ilaç firmalarını hem de üreticileri mutlu etmediğini söyleyen Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, “15 Aralık’ta yapılan zamla birlikte buna bir çare olacağını düşündük. Ancak sahaya ve eczanelere baktığımız zaman birçok vatandaşımızın ilacını hala bulmakta zorluk yaşıyoruz. Yüzde 36,77’lik bir artış oranı hem ilaç firmalarını hem üreticileri mutlu etmedi” dedi.

Döviz kurundaki artış, sağlık sektörünü de etkiledi. Artan maliyetler nedeniyle eczaneler ilaç temininde zorlanıyor. İlaç bulamayan vatandaşlar eczaneler arasında mekik dokuyor. İlaç kurundaki yüzde 36,77’lik artışı değerlendiren Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, “Bizim yaşadığımız en büyük problemlerden birisi de sabit döviz kuru sebebiyle birçok ilaçta sıkıntı yaşamamız, birçok ilacı bulamamamızdı. Ama 15 Aralık’ta yapılan zamla birlikte buna bir çare olacağını düşündük. Ancak sahaya baktığımız zaman eczanelere baktığımız zaman birçok vatandaşımızın ilacını hala bulmakta zorluk yaşıyoruz. Gerçekten reel enflasyon karşısında yüzde 36,77’lik bir artış oranı hem ilaç firmalarını hem üreticileri mutlu etmedi. Zam isteyen taraf biz hiçbir zaman olmadık. Biz eczacılar olarak yine tekrarlıyoruz eczacılar olarak bizler zam istemiyoruz. Bizler sadece ilaçların kolay bulunabilir olmasını istiyoruz. Vatandaşımızın cebinden çok fazla para çıkmasın istediği her ilaca rahatça ulaşabilsinler istiyoruz. Tabi ki bununla alakalı Sayın Bakanımızın da bir çözüm yöntemi olacaktır. Kendisine de gerekli veriler sağlanıyordur. Geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada aslında bunu destekler nitelikteydi. İhtiyaç halinde bir ilacın günde 100 kutu kullanılması. Haftada 100 kutu kullanılıyorsa bu ilaç varlığı anlamına gelmiyor. Bu ilaç yok demektir. Çünkü arz-talep dengesini tam anlamıyla kurmamız gerekiyor. Bir sonraki düzenlemeyle birlikte bu sabit döviz kurundan, euro kurundan artık bizim uzaklaşmamız önem arz etmekte. Çünkü yarı yarıya bir farklılık var. 10 lira 76 kuruşluk bir ilaç euro kuru var. Reel euro kuruna baktığımız zaman ise 20’lere dayanmış durumda. Şimdi bunlar tabi ki de üretici firmanın istediği, talep ettiği şeylerden çok çok uzaktadır. O yüzden de buna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.