DOLAR 32,5574 0.27%
EURO 34,9646 0.47%
ALTIN 2.432,08-0,25
BITCOIN 2053226-0,56%
Kayseri
25°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X

HEYELAN ANINDA ORADAYDIK !

Artvin'de saatte metrekareye düşen 170 kilogram yağışın ardından meydana gelen, alt ve üst yapıda ağır hasarların oluştuğu sel ve heyelan afetinin hasarı, gün ağarınca ortaya çıktı. 1 kişinin kaybolduğu, bölgede Haber Yeni Gündem Kayseri ekibi incelemelerde bulundu.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 01:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Selin çekildiği Arhavi ilçesinde 430 ev ve iş yerinin zemin ve bodrum katları balçığa gömüldü, onlarca araç hurdaya döndü. Vatandaşlar ev ve iş yerlerinde temizlik çalışması başlatırken, ulaşım, su ve elektrik hatlarındaki hasar ve arızalar giderilmeye çalışılıyor.

Kayseri Haber Yeni Gündem ekibi Doğu Karadeniz bölgesinde art arda sel ve heyelan olaylarının yaşanması üzerine araştırmalar yapmak üzere Arhavi Bölgesine gitti. Selden mağdur olan vatandaşlar son anda kurtulduklarını ifade ederken, tarihi bir köprünün hala ayakta kalması görüntülere yansıdı.

Artvin'in Arhavi İlçesi'nde meydana gelen sel felaketinin ardından bölgede yer alan vatandaşlar açıklamalarda bulundular. Ağır tahrip alan Arhavi de  yollar kapandı. Halk erken fark ettiği için ev ve işyerlerini boşalttıklarını söyledi. Mikrofonlara konuşan Artvin'in Arhavi İlçesi'ndeki vatandaşlar , '' Sel felaketi dün sabah başladı. Burası çok yağış alan bir bölge. Tedbirli davranmış herkes, ilçe sakinleri erkenden dışarı çıktı'', diye konuştular.

Asfalt yolların büyük hasar gördüğünü ve insanların büyük korkuya kapıldığını belirten Mehmet Demir; “ Geceden beri selin vereceği can ve mal kayıplarını en aza indirebilmek için çalışıyoruz. Yoğun yağışın hiç durmamamsı üzerine bir kişi kayboldu. Tarihi Çifte Köprü zarar gördü ama hala dimdik ayakta. Bakanlıklar devreye girdi. İnşallah böyle bir olay bir daha yaşanmaz” dedi.

Bölgede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar da incelemelerde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan, yaraların sarılacağı ve selden zarar gören esnaf ile vatandaşların mağdur edilmeyeceği bildirildi.

Bakanlık Devrede

Karadeniz'de şiddetli yağışların yol açtığı can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan 'İklim Değişikliği Eylem Planı' için harekete geçildi. Son sel afetinde 6 kişinin öldüğü, 2 kişinin kaybolduğu Rize'de plan kapsamında sel riski taşıyan 'acil ve öncelikli boşaltılması' gereken 665 yapı tespit edildi. Bayramdan sonra yapılacak tebligatların ardından tahliye edilecek yapılar yıkılacak, sahipleri kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek yeni konutlara taşınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, “Dere güzergahında kalan yapıları netleştirdik. Vatandaşlarımıza bayramdan sonra tebligatlarımızı yapacağız” dedi.

İklim Değişikliği Eylem Planı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı ile mekansal strateji planı ve bütün ölçeklerdeki mekansal planlar, iklim değişikliği parametreleri dikkate alınarak hazırlanacak.

Bölgeye ait mekansal strateji planları çerçevesinde alt ölçekli planlar revize edilecek. Plan ile öncelikli olarak dere yataklarında yer alan binalar tespit edilecek ve uygun alanlar için kamulaştırma ile taşıma süreci planlanacak.

Yüksek heyelan riski bulunan bölgelerde yer alan binalar, uygun alanlara taşınacak ve bu bölgelerde inşa faaliyetlerine izin verilmeyecek.

Ekonomik ömrünü tamamlamış veya yetersiz kesit genişliğine sahip köprüler, önceliklendirme yapılarak kaldırılacak.

Karadeniz Sahil Yolu'nda, yağış sularının denize ulaşmasına engel olan bölümlerinde menfezlerin kapasitesi artırılacak. Köy yolları gözden geçirilerek, bu yolların tahrip olmasının en büyük nedeni olan köprü, viyadük gibi yapıların onarımları yapılacak. Hastane, okul, sağlık ocağı, kaymakamlık gibi kamu binaları riskli bölgelerden kaldırılacak. Doğal afet riski taşıyan alanlarda can ve mal güvenliği açısından erken uyarı sistemleri kurulacak.

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.