DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21574980,26%
Kayseri
24°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dr. Şeref Ulucan: “Kalp Krizi Yaş Ortalaması, Pandemiyle Düştü”

KAYSERİ, (BGC - ÖZEL HABER) - Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp damar hastalıkları her yaş grubunda hızla artıyor.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 07:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi sürecinde Covid-19’un ve aşının kalp krizi ile olan bağlantısını dikkat çeken Dr. Şeref Ulucan, “Kalp krizi vakaları yaş ortalaması, pandeminin etkisiyle kısmen daha aşağı seviyelere inmiş durumda” dedi.

Kalp krizi toplumda daha çok ileri yaşlarda yaşanabilecek bir rahatsızlık olarak biliniyor. Fakat insanlar günümüzde genç yaşlarda da bu durumla karşı karşıya kalabiliyor. Özel Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Şeref Ulucan, içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinin etkisiyle kalp krizi oranın daha erken yaşlara kadar düştüğünü söyledi. Acil servis hastalarından örnek veren Ulucan, “Kalp krizleri genellikle ileriki yaşlarda artış gösteriyor. Günümüzde ise pandeminin etkisiyle kısmen yaş ortalaması daha aşağı seviyelere inmiş durumda. Acil servislerden ve hastaneye yatırılan hastalardan bunu görüyoruz. Burada kısmen etkili olan faktör, Covid-19’un kan damarlarında, atardamar ve toplardamarlarda çok görülmese de kanda pıhtılaşması gözlemleniyor. Özellikle sigara kullananlarda zeminde başka etki eden yüksek kolesterol ve genetik yatkınlığı olan insanlarda kalp krizi daha sık görülmekte, dolayısıyla kalp krizi vakalara genç yaşlara kadar inmektedir” şeklinde ifade etti.

Aşı ve covidin kalp krizi vakaları üzerindeki etkilerinden de bahseden Ulucan, kalp krizinin Covid-19’un rahatsızlığı geçiren insanlara nazaran aşı olan insanlarda daha nadir görüldüğünü anlattı. Ulucan, “İnsanlar arasında genelde sanki aşı kan pıhtılaşması yapıp kalp krizlerine yol açmaktadır gibi söyleniyor. Ancak aşının kanı pıhtılaştırıp kalp krizine sebebiyet vermesi çok nadir olur. Covid-19 olan insanlarda bu oran çok daha yüksek seviyelerde olması nedeniyle rölatif olarak aşıyı bizim burada suçlamamamız lazım. Oluşabilecek olumsuz olaylardan etkilenmemek için aşımızı yaptırmamız gerekli” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli