DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21692470,41%
Kayseri
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Büyük günü geride bıraktık

Büyük günü geride bıraktık

ABONE OL
Mayıs 6, 2024 09:14
Büyük günü geride bıraktık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (2024-EKPSS) pazar itibariyle geride kalmış oluyor. Tek oturumda yapılan sınavda testlerde toplam 60 soru yer aldı ve sınav süresi de 60 dakikaydı. Sınava girecek aday sayısı 115 bin olarak açıklanmıştı.

Sınava giren engel gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun hazırlanmış testler, adayların engel durumlarına göre sınav uygulamaları ile gerçekleştirildi. Memurluk hedefiyle sınava girecek adayların öğrenim düzeyleri ve engel grupları için ayrı soru kitapçıkları hazırlandı. Adaylara 60 sorudan oluşan ‘genel yetenek’ ve ‘genel kültür’ testleri uygulandı. Bu arada engel gruplarına göre 20, 30 ve 40 dakika olmak üzere farklı ek süre verildi. Birçok belediyenin de sınav günü adaylar ve refakatçileri için ücretsiz ulaşım desteği sağladığını da belirtelim. Yine aynı şekilde ilçe nüfus müdürlükleri de adayların geçici kimlik belgesi talebi için sınav günü kapılarını açık tuttu.

Peki, nedir bu EKPSS? ‘Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’ ile buna bağlı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında yapılan ‘protokol’ hükümlerine göre ÖSYM tarafından hazırlanıyor.

Gelelim başvuru aşamalarına… Kura için başvuru, 6-21 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacak. Kura için geç başvuru ise 4-5 Haziran 2024 tarihinde yapılacak.

Yerleştirme işlemlerinde ise ortaöğretim düzeyi kadrolar için EKPSSP1 puanı, ön lisans düzeyi kadrolar için EKPSSP2 puanı, lisans düzeyi kadrolar için EKPSSP3 puanı kullanılacak. İlköğretim/ortaokul/ilkokul düzeyi kadrolar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 41 inci maddesinde öngörülen hükümler çerçevesinde tercihlere göre kura usulü ile yerleştirme yapılacak

Bir başka önemli nokta… İlgili Yönetmelik hükümleri çerçevesinde EKPSS ve kura sonucuna göre herhangi bir kadroya yerleştirilen adaylar daha sonra yapılacak yerleştirmelere geçerliliği devam eden aynı eğitim düzeyine ait EKPSS puanı veya kura kaydıyla başvuru yapamıyor. Yönetmeliğin bu hükmü doğrultusunda; EKPSS sonucuna göre herhangi bir kadroya yerleştirilen adaylar, yerleştiği eğitim düzeyine ait mevcut EKPSS puanlarıyla; kura ile herhangi bir kadroya yerleştirilen adaylar ise mevcut kura kayıtlarıyla yerleştirme işlemine alınmıyor.

2022 yılında yapılan EKPSS sonuçları ile kura kayıtlarının, yapıldığı tarihten itibaren 4 yıl geçerli olduğunu da önemle belirtmek istiyorum. Geçerlilik süresi 01.01.2020 tarihinde sona ermiş/erecek süreli sağlık raporu bulunan ve yeniden rapor düzenlenmemiş olan kişilerin raporlarının 30.06.2024 tarihine kadar geçerli kabul edilmeye devam edilmesinin uygun bulunduğunu da yeri gelmişken belirteyim.

Engelli bireylerin istihdamı, özgürlüğü, üretkenliği, verimliliği, kendine yeten ve daha çok sorumluluk bilincini taşımaları, ekonomiye daha fazla katkı sağlamaları gibi konularda EKPSS bütün kapıları açıyor. Memuriyet hayalini gerçekleştirmek hususunda zor şartlarda hazırlanıp, büyük emekler veriliyor. Oldukça yakından şahit olduğum durumlar olması hasebiyle rahatlıkla dile getirebiliyorum. Sınav sonrası beklenilen yüksek sayılı atamaların yapılmasının bir başka heyecanla beklenildiğini de ifade edeyim.

Hayatın türlü zorluklarıyla uğraşa uğraşa sınava hazırlanan tüm adayların gönüllerinden geçen iyi sonuçları almasını diliyorum. Yolunuz açık olsun

    En az 10 karakter gerekli