DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2040539-2,45%
Kayseri
23°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
BAKTIR,”RAMAZAN’DA NASIL İBADET ETMELİYİZ”

BAKTIR,”RAMAZAN’DA NASIL İBADET ETMELİYİZ”

ABONE OL
Mart 7, 2024 11:54
BAKTIR,”RAMAZAN’DA NASIL İBADET ETMELİYİZ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Abdullah Baktır ,yaptığı açıklamada,”İslamın beş esasından biride oruç tutmaktır. Oruç niyet ederek tan yerinin ağrımaya başlamasından güneş batıncaya kadar yememek içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç bizi dünyadsn kötülüklerden sakındıran ahirette cehennem ateşinden koruyan günahlarımızın bağışlanmasına vesile olan önemlş bir ibadettir. Peygamber efendimiz (s. a. v) kim inanarak mükafatını Allahtan bekliyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır buyurmuştur yine ayeti kerimede rabbimiz “Ey iman edenler oruç sizden öncekilerede farz kılındığı gibi sakınasınız diye sayılı günlerde sizede farz kılındı” Ramazan ayı insanlara yol gösterici doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak kuran ‘ın indirildiği aydır öyleyse sizden ramazan ayını idrak edenler onlar oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca tutmadığı günleri kaza etsin Allah sizin için kolaylık ister zorluk istemez bütün bunlar sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu gösterme karşılık Allahı tazim etmeniz ve şükretmeniz içindir buyuruyor bakara suresi 183-185 ayetlerde. Ramazan oruç ayıdır ramazan kuran ayıdır ramazan takva ayıdır ramazan Allahı yüceltme ayıdır ramazan şükür ayıdır ramazan doğruyu bulma ayıdır ramazan tövbe ayıdır ramazan tefekkür ayıdır ramazan Allahın koyduğu sınırları gözetme ayıdır ramazan bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini içinde saklayan bir aydır. Mübarek ramazan ayı müslümanlara Allahın emirleri karşısında sorumluluk bilincine erişme fırsatı sunar böylece toplumsal dayanışma paylaşma şuğurunu aşılayarak bir anlamda irade eğitimi vermek suretiyle mümin lere kişilik kazandırır kamil bir mümin olma yollarını gösterir. Ramazan ayında şeytan ve cinleri birinci günden itibaren zincire vurulur cehennemin kapıları kapatılır hiç biri açılmaz cennetin kapıları açılıp hiç biri kapanmaz sonra bir melek seslenir “Ey hayıt dileyen ibadet ve kulluğa gel” ” Ey şer isteyen günahlarından vazgeç”.

RAMAZAN AYINDA İBADET

Baktır,”Peygamber efendimiz ramazan öncesi yaptığı sohbetlerinde ashabın zihinlerini gönüllerini bu mübarek aya hazırlamalarını isterdi nitekim ramazan ayını şu sözlerle ifade etmiştir ” Mübarek ramazan ayı size geldi yüce Allah bu yada size orucu farz kıldı bu ayda size kapılar açılır cehennem kapıları kapanır şeytanların azgınları ise zincire vurulur. Ramazan başından sonuna kadar başta ibadetlerimiz olmak üzere elimize dilimize gönlümüze sahip çıkmalıyız. Allaha güzel ibadet etmeye insanları kırmamaya günahlarımızdan arınmaya ve kendimize çeki düzen vermeye gayret ettiğimiz aydır bu şekilde ramazanı en güzel şekilde değerlendirmeye gayret edeceğiz ki peygamber efendimiz ramazan ayına girdiği halde günahlarını affettiremeden tamamlayan kişinin burnu yerde sürünsün buyurmaktadır. Sayılı günler gibi tüm sayılı günler gibi ramazan ayıda hızlı geçer ömründe kaç ramazan geçiremiyeceğini bilmeyen müslüman için son teravih namazı son iftar buruk bir hüzne dönüşür tıpkı gözü yaşlı hacıların kutsal iklimden bu mübarek mevsimde aynı duygularla veda edilir camilerde güzel sesli hafızların elveda şehru ramazan nameleriyle uğurlanır ramazan bir taraftan arınmış korunmuş kazanmış olma ümidi diğer taraftan bir sonraki ramazana yetişememe endişesiyle vedalaşılır bizde bu ömrümüzdekş ramazanı en güzel şekilde değerlendirmeyi sarfedeceğiz,” dedi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.