DOLAR 32,2473 0%
EURO 34,7958 -0.09%
ALTIN 2.436,570,18
BITCOIN 20283472,05%
Kayseri
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Türkiye Eczacılar Birliğinden (TEB) Uyarı: Yeni Eczacılık Fakülteleri Açılmasın

Türkiye Eczacılar Birliğinden (TEB) Uyarı: Yeni Eczacılık Fakülteleri Açılmasın

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) tarafından eczacılık fakülteleri hakkında yeni açıklama geldi. TEB mevcut eczacı sayısının fazla olduğu vurguladı ve bu nedenle yeni eczacılık fakültesi açılmaması talebinde bulundu. İşte Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) açıklaması...

ABONE OL
Eylül 24, 2022 00:37
Türkiye Eczacılar Birliğinden (TEB) Uyarı: Yeni Eczacılık Fakülteleri Açılmasın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) eczacılık fakültelerinin artmasından dolayı istihdam sorunu yaşanacağını belirtti ve yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması talebinde bulundu.

TEB tarafından konu hakkında yapılan açıklamada ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin kurulmasıyla beraber Türkiye’dek bulunan eczacılık fakültesi sayısının 50’ye çıktığı ifade edildi.

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) işsizlik sorununada vurgu yaparak yaptığı açıklamasında ise;

“Bu artış akıl almazdır, neden mi? Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2018 yılı verilerine göre eczane açılabilecek yer sayısı 1867. Her yıl 2 bine yakın öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun oluyor.

YÖK’ün 2019-2020 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3 bin 524. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu’na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 900.

Halihazırda eczacı sayısı 37 bin 761. Görüldüğü üzere tartışmaya açık olmayan bu sayısal veriler, durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir.

Böyle bir imkan bulunmaması halinde kapatılmalıdır. Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.

Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir.

Gelecekte eczacılık alanında işsizlik baş gösterdiğinde plansızca açılan eczacılık fakültelerinden mezun olacak genç arkadaşlarımız hepimizin sorumluluğunda.

Bu sebeple tarafların birbirini dinlemesi, atılacak adımlarda birbirinden destek alması, aynı masa etrafında oturma erdemini göstermesini önemsiyoruz.

Konuyla ilgili tüm tarafların öneri ve görüşlerinin dikkate alınmasıyla oluşturulacak bir yol haritasının önemini bir kez daha yineliyoruz.” denildi.

Kamu Personeli

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.