DOLAR 32,5326 0.24%
EURO 34,9037 0.39%
ALTIN 2.431,66-0,27
BITCOIN %
Kayseri
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Toksik İlişkiler: Zehirli Bağların Ardındaki Gerçekler

Toksik İlişkiler: Zehirli Bağların Ardındaki Gerçekler

ABONE OL
Kasım 29, 2023 15:05
Toksik İlişkiler: Zehirli Bağların Ardındaki Gerçekler
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde, birçok insan toksik ilişkilerle karşılaşmakta ve bu ilişkilerde neden ısrar ettikleri sorusu birçok kişinin zihnini meşgul etmektedir. Toksik ilişkiler, duygusal veya fiziksel olarak zarar veren, destekleyici olmayan ve bireyin genel iyi hali üzerinde olumsuz etki bırakırken adeta gölge gibi, hayatımızın güneşini karartabilir. Peki, bu denli olumsuzluklara rağmen neden birçok insan toksik ilişkilerde kalma eğilimindedir? İşte bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum.
İnsan, çocukluk yıllarında kuruduğu ilişkileri tekrarlama mekanizması ile çalışıyor. Çünkü geçmiş deneyimlere benzer ilişkiler ona çok yakın ve tanıdık geldiği için kişi partnerinde veya ilişkide bir sorun görmüyor dolayısıyla İlişki içindeki acıları da zihin meşrulaştırmış oluyor.
Diğer yandan bireyin öz yeterliliklerine olan olumsuz inançları bu tarz ilişkilerde sağlıklı sınırlar koymakta zorlanmaya, rahatsızlıklarını bastırmaya, öz benlik ihtiyaçlarını geri planda bırakmaya neden olabiliyor.
Karşımıza çıkan bir başka neden ise; Bağımlılık. İlişkilerde oluşan sağlıklı duygusal bağlılıklar yerini sağlıksız bağımlılıklara bıraktığında, bireyde ayrılık sonrası oluşabilecek kaygılara ve bu kaygılarla baş etmede yetersiz kalacağına dair inançlara pekiştireç oluşturuyor. Bağımlılık; korku ve kaygı ile bireyi ilişkide kalmaya sürüklüyor.
Ayrıca bilinmeyenle başa çıkmak zor olabilir ve bu nedenle insanlar, alıştıkları toksik ilişkilerde kalmayı tercih edebilirler. Bir nevi kişi güvenlik hissiyatı yaratma eğilimindedir. Burada sıklıkla, partnerin sadece -nadiren- iyi hissettiren davranışlarına tutunmak(diğerlerini filtre dışında bırakmak), sağlıklı ilişkide olması gereken davranışı abartmak, yüceleştirmek ve olumsuz yaşantıları sevgi gibi olumlu kaynaklara bağlamak gördüğümüz savunma mekanizmaları olarak karşımıza çıkmakta.
Ne olacak, peki? Sürekli bu kısırlaşmış ilişkilere mahkûm mu kalacağız? Tabii ki Hayır! Bu kısır döngüden çıkmak pek ala mümkün. İlk adım, farkındalık geliştirmek ve kişisel değişime odaklanmak olmalıdır. İlişkinin toksik olduğunu kabul etmek ise değişim sürecine bir zemin hazırlayacaktır. Sonrasında, kendi değerimizi anlamak ve hak ettiğimiz sağlıklı ilişkilere yönelmek önemlidir. Profesyonel yardım almak da, bu süreçte içsel dönüşüm yolunuza ışık tutacaktır.
Unutmayalım ki, sağlıklı bir ilişki, destekleyici, saygılı ve karşılıklı güvene dayalıdır. Kendinizi toksik ilişkilerden kurtarabilir, biricik olan yaşamınızı anlamlı ilişkilerle donatabilirsiniz. Gölgenin ardında kalan güneşi görmek ve özgürce parlamak için, toksik ilişkilere meydan okuma cesaretini göstermeniz dileği ile..
Yeniden Keşfedin, Yeniden İnşa Edin…

Hanife MARZIOĞLU
Psikolojik Danışman

Anasayfa

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.