DOLAR 32,2750 -0.04%
EURO 35,1008 -0.07%
ALTIN 2.464,77-0,04
BITCOIN 2115379-0,14%
Kayseri
15°

PARÇALI BULUTLU

13:05

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Telefon ve sosyal medya dolandırıcılığına dikkat!

Telefon ve sosyal medya dolandırıcılığına dikkat!

ABONE OL
Kasım 9, 2022 13:02
Telefon ve sosyal medya dolandırıcılığına dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

KAYSERİ (1HA – ÖZEL) – Dolandırıcıların akla hayale gelmeyecek yeni yöntemleri her geçen gün karşımıza çıkmaya devam ediyor. En çok kullanılan ise SMS ve sosyal medya yöntemi. Dolandırıcıların icra takibine düşüldüğüyle ilgili link üzerinden vatandaşı tuzağa düşürdüğünü belirten Hukukçu Merve Aygün Çetin, hiçbir icra takibinin bu şekilde başlatılmadığını ve söz konusu linke tıklanmaması uyarısında bulundu.

Dolandırıcılar oltalama (phishing) yöntemiyle vatandaşı ağına düşürmeye çalışıyor. Son günlerde ise SMS ile gönderilen linke tıklayanların bilgilerini ele geçiren kötü niyetli kişiler, bu bilgileri kullanarak dolandırıcılık yapıyor. En fazla da ‘İcraya düştünüz’ yalanını kullanıyorlar.

Hukukçu Merve Aygün Çetin, telefonla aranmak suretiyle ya da bazı hukuk bürolarının isimleri kullanılarak icra takibi yalanı üzerinden insanların dolandırıldığı yönünde şikayetlerin arttığını söyledi. Çetin, ‘Özellikle telefonunuza gelen SMS linklerine tıklamamanız gerekiyor. Ayrıca telefonlarda da sizden talep edilen IBAN’a para gönderme, bazı yerlere giriş yapma gibi eylemleri kesinlikle yapmayın. Çünkü hiçbir icra takibi bu şekilde başlatılmamaktadır. Dolandırıcıların yeni bir yöntemi olan, vatandaşlarımızı telefonla arayarak ‘hakkınızda icra takibi başlatılmıştır, şu kadar lirayı ödemezseniz hapis cezası çıkacaktır’ şeklinde hiçbir hukuki alakası olmayan gerçek dışı durumlarla karşı karşıya kaldıklarını görmekteyiz. Herhangi bir icra takibi bu şekilde başlatılmaz. Hiçbir avukat ya da hukuk bürosu bu şekilde bir tahsilat işlemine girişemez” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli