DOLAR 32,3922 -0.02%
EURO 34,8333 -0.03%
ALTIN 2.381,500,09
BITCOIN 1948727-4,91%
Kayseri
19°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Manuel terapi nedir? Hangi durumlarda uygulanır?

Manuel terapi nedir? Hangi durumlarda uygulanır?

ABONE OL
Eylül 26, 2023 10:56
Manuel terapi nedir? Hangi durumlarda uygulanır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Murat Doğan, manuel terapinin elle, bazen de cihazlarla yapılan bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyerek, “Manuel terapi özellikle kas iskelet sistemi tedavisinde kullanılan elle yapılan bir tedavidir ama son zamanlarda bazı cihazlar da eklenerek tedavi yapılmaktadır. Bu tedaviyi yaparken özellikle hasta grubu, hangi hastalık grubunda olduğu, hastalığın derecesi ve hangi seviyede olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü manuel terapi hem elle kütletme ve hareket ettirme tedavisi olarak bilinen tedavi varken bir de hareket mobilizasyon dediğimiz eklemin yapısının açmak için uygulanan iki türlü bir tedavi şeklinde uygulanır” dedi.
Manuel terapi, özel teknikler içeren ve elle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kemiksel deformiteleri düzeltmeyi amaçlayan ve egzersizle birleştirildiğinde etkisi yüksek bir tedavi konsepti olan manuel terapi bazen de cihazlarla yapılabilir. Tekden Hastanesi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Murat Doğan ise manuel terapide 1 saate yakın işlem sürdürdüklerini ve maksimum fayda için bazı cihazlarla birlikte uygulama yapıldığını söyleyerek, “Manuel terapi özellikle kas iskelet sistemi tedavisinde kullanılan elle yapılan bir tedavidir ama son zamanlarda bazı cihazlar da eklenerek tedavi yapılmaktadır. Bu tedaviyi yaparken özellikle hasta grubu, hangi hastalık grubunda olduğu, hastalığın derecesi ve hangi seviyede olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü manuel terapi hem elle kütletme ve hareket ettirme tedavisi olarak bilinen tedavi varken bir de hareket mobilizasyon dediğimiz eklemin yapısının açmak için uygulanan iki türlü bir tedavi şeklinde uygulanır. Bunu yaparken genelde elle yapılan tedaviler uygulanmaktayken beraberinde özellikle boyun, sırt ve bel ağrıları için o kaslara yönelik manuel terapiyi aslında diğer tedavileri de birleştiriyoruz; kuru iğneleme, graston dediğimiz cihazlarla biraz daha derin dokuları etkilesin diye farklı teknikler kullanarak üzerine de elektroterapi dediğimiz cihazları ekleyerek 1 saate yakın işlem uyguluyoruz. Maksimum faydayı sağlamak için kuru iğneleme, masaj tedavisi, elektroterapi ve graston dediğimiz cihazlarla birlikte uygulama yaptığımızda daha iyi sonuçlar alıyoruz” diye konuştu.
TEDAVİ SÜRECİ NE KADAR SÜRÜYOR?
Uzman Doğan, tedavi sürecinin 1 gün ara verilerek 3 gün uygulandığını belirtti. Doğan, “Tedavi süreci ortalama 1 gün arayla 3 gün sürüyor ve 1 gün ara vermemizin nedeni kaslarda ödem oluşuyor ve tekrar iyileşip yeni bir doku oluşturuyor. 1 saat sürüyor ancak uzun süreli ve faydalı bir tedavi olduğuna yönelik dönüşler alıyoruz. Fizik tedavinin yanında uygulanan ve daha etkili bir tedavi yöntemi; üstüne hastalıkların devamında hacamat tedavisi uygulanıp kasları çözüp uzun süreli çözüm sağlıyoruz” dedi.
HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIYOR?
Manuel terapinin sırt, boyun ve kulunç noktalarında uygulandığını söyleyen Uzman Doğan, “Manuel terapi; boyun ile ilgili problemlerde özellikle kulunç noktalarında sırt ve boyun gibi bölgelerde ağrılarda uygulanıyor. Sırt ve boyun fıtığının ileri derecede olmadığı durumlarda da uygulanabiliyor. Uygulanmaması gereken hasta grubu da çok ileri yaş, aşırı kireçlenme ve ilerlemiş fıtık varsa bunları ayırt ederek uyguluyoruz; uygulanmayacak grubu ayırt etmezsek, yasal olmayan yerlerde yapılıp hastalara da zarar verilebiliyor, hastalarda felce kadar giden problemlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu yüzden özellikle doktor kontrolünde muayene ve tetkikten sonra uygulanmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.