DOLAR 32,4303 0%
EURO 34,7675 -0.24%
ALTIN 2.433,60-0,05
BITCOIN %
Kayseri
24°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Kayseri’nin gözde ilçelerinden: İncesu

Kayseri’nin gözde ilçelerinden: İncesu

ABONE OL
Eylül 8, 2023 16:31
Kayseri’nin gözde ilçelerinden: İncesu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’ye bağlı İncesu İlçesi, şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İncesu Barajı, ilçenin gözle bölgeleri arasında yer alıyor. Belediye başkanlığı görevini ise şu anda Mustafa İlmek yürütüyor.

İncesu İlçesi’nin nüfusu 2018 TÜİK verilerine göre 26.353’dir. 1520 yılında İncesu çevresindeki yerleşim yerlerinde Yörük boylarının yaşadığı söyleniyor. 1660 yılında bugünkü İlçe Merkezinin bulunduğu yerde yaşayan Vezir Karamustafa Paşa tarafından kervansaray, cami, medrese, hamam, çeşme, fırın, dükkânlar ve suyollarından oluşan büyük bir külliye inşa edildi. İncesu Merkezi’nin, Bağdat-İpek Yolu üzerinde konaklama yeri olması sebebiyle bölgede ticaret artmış ve çevre yerleşimlerden gelen halk sayesinde İlçe Merkezi’nde önemli gelişme yaşandı.

İncesu’da gezilecek yerlerin başında İncesu Marina geliyor. Hem piknik alanlarının güzelliği hem de manzaraya hakim bir kafe bulunmasıyla vatandaşların uğrak yeri oluyor. İncesu barajının manzarasını vatandaşlara sunan bölge, Kayseri’ye 39 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca yaz aylarında İncesu Marina’da vatandaşlar mangal keyfi de yaşıyor.

İncesu’nun en önemli tarihi yapılarından biri olan Kara Mustafa Paşa Külliyesi, ilçe merkezinde yer alıyor. Külliye, gelen kervanları karşılamak amacıyla inşa edilmiş olup içerisinde hamam, camii, medrese, han ve çarşı kısımları var. Günümüze gelen bilgilere göre, Kara Mustafa Paşa Külliyesi 1. Dünya Savaşına kadar kullanıldı daha sonra 1955 yılında restore edilerek koruma altına alındı.

İncesu’nun Viranşehir Köyü’nde bulunan, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta Viranşehir Roma Mezarları Roma Döneminden günümüze kadar geldi. Köyün isminin Viranşehir olmasının sebebi ise içerisinde eki evleri barındırıyor olması. Şu an ise Roma Mezarlarının durumu oldukça kötü bir hal aldı.

Kırklar İni ve Tenten İni, İncesu merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kırıklar İni içerisinde kilise bulunuyor. Kaya oyunlarına yapılmış olan bu kilisenin girişinde sahipsiz iki mezar var. Mağaranın, Erken Hristiyanlık Döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Tenten ini ise Kırklar İni’nin 200 metre uzağında bulunuyor. İn, Sarp kayalıklar üzerinde yer alıyor.

Tekgöz Köprüsü, İncesu içerisinden geçmekte olan Kızılırmak’ın üzerine inşa edildi. Köprü 120 metre uzunluğunda olup büyük kemeri 27 metre çapında, 18 metre yükseklikte, küçük kemeri ise 11,5 metre çapında, 7,5 metre yükseklikte inşa edildi. Köprü, günümüze gelmesinin yanı sıra aktif olarak kullanılmıyor.

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI GÖREVİNİ MUSTAFA İLMEK YÜRÜTÜYOR
Mustafa İlmek 1977 yılında İncesu’da doğdu. İlkokul ve lise eğitimlerinden sonra2001 yılında Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2004’ten sonra serbest avukat olarak mesleğini yaptı. Siyasete girdikten sonra ise İlçe Başkanlığı ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İncesu Belediye Başkanı olarak göreve geldi ve hala görevini yürütüyor.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.