DOLAR 32,4297 0.2%
EURO 34,8385 0.1%
ALTIN 2.397,800,06
BITCOIN 19240763,20%
Kayseri
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
İkinci el araç alım satımı yapanların dikkatine!

İkinci el araç alım satımı yapanların dikkatine!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci el araç satım koşullarında değişikliğe gitti. İstanbul Motorlu Araç satıcıları Derneği talebine göre, özellikle internet üzerinden satışı yapılan ikinci el araç alım satımlarına iki yeni zorunluluk getirdi. İkinci eldeki kayıt dışı satışların yüzde 90'ı aşması sonucu ikinci el araç ilanlarına yönelik düzenleme geldi.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 05:15
İkinci el araç alım satımı yapanların dikkatine!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İkinci el araç piyasasında ortaya çıkan tablo sonrası alım satım koşullarına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenleme getirildi. Bir yıl içerisinde satılan 6,9 milyon ikinci el aracın yaklaşık 3,5 milyonu kayıt dışı olarak satılması İstanbul Motorlu Araç satıcıları derneği (İMAS)'ni harekete geçirdi. İkinci el araç ilanlarına yönelik bir takım taleplerde bulundu. Bakanlık yetkilileri ile koordineli bir çalışma yürüten İMAS yetkilileri; internet sitelerine verilen ilanlara TC kimlik numarası ve ekspertiz zorunluluğu getirilmesini istedi.

YÜZDE 14 ARTIŞ VAR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamlara göre, ikinci el otomobil satışları 2019 yılında yüzde 14 artış kaydetti. Otomobil ve hafif ticari araç satışları da dahil olmak üzere, ikinci el sektöründe 2019 yılında 7 milyon 614 bin 301 adetlik satış gerçekleştirildi.

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

 

İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşan kişilere getirilen yetki belgesi zorunluluğu ise 31 Ağustos 2020 itibariyle başlıyor. Söz konusu belge olmadan bahsedilen tarihten itibaren tacirler araç alış satış işlemi gerçekleştirilemeyecek. İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da düzenleyen yönetmelik ile çok ciddi cezalar da uygulamaya alınacak.

10 ARAÇ SATANA 50 BİN TL CEZA!

Öte yandan Maliye ise bir yıl içerisinde üçten fazla ikinci el araç alıp satan komisyoncuları kıskaca almış durumda. Banka, noter ve emniyet kanalları üzerinden elde edilen bilgiler ışığında yapılan incelemeler sonucunda alım satımları ticari amaçla yaptığı tespit edilenlere geriye dönük para cezaları çıkarılıyor. Yapılan incelemeler sonucunda 10 araç alıp satan bir kişiye geçtiğimiz günlerde 50 bin liralık vergi çıkarıldı.

 

kamupersoneli.net

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.