DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
Kayseri
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Bakan Özhaseki, “Dünyada orman varlığını çoğaltan ve büyüten ender ülkelerden birisiyiz”
  • Haber Yeni Gündem
  • Gündem
  • Bakan Özhaseki, “Dünyada orman varlığını çoğaltan ve büyüten ender ülkelerden birisiyiz”

Bakan Özhaseki, “Dünyada orman varlığını çoğaltan ve büyüten ender ülkelerden birisiyiz”

ABONE OL
Nisan 22, 2024 08:57
Bakan Özhaseki, “Dünyada orman varlığını çoğaltan ve büyüten ender ülkelerden birisiyiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki şehir protokolü ile Erciyes’te ağaçlandırma etkinliğine katılarak fidan dikimi yaptı. Erciyes Dağı Tekir Yaylası ve Çevresi Karbon Yutak Alan Ağaçlandırması Töreni’nde toplam 271 bin 500 fidan toprakla buluştu. Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Her tarafı yemyeşil, zümrüt gibi olan Anadolu coğrafyasını adeta talan ettik, ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı da kel bir hale getirdik. Yeniden bir seferberlik başlatıyoruz. Dünyada orman varlığını çoğaltan ve büyüten ender ülkelerden birisiyiz. 271 bin ağacı bugün toprakla buluşturuyoruz” dedi.

Kayseri’nin bahar döneminde ağaçlandırılması için gerçekleştirilen şehrin, Erciyes Dağı Tekir Yaylası ve Çevresi, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi ve Ali Dağı olmak üzere 3 noktasındaki faaliyetler, Erciyes Dağı Tekir Yaylası ve Çevresi Karbon Yutak Alan Ağaçlandırması Töreni ile gerçekleştirildi.

Törene Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve eşi Neşe Özhaseki, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile eşi Sümeyra Çiçek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, bakanlık bürokratları, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Şaban Çopuroğlu, Sayın Bayar Özsoy, Murat Cahid Cıngı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve eşi Necmiye Büyükkılıç, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, kaymakamlar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, genel sekreter yardımcıları ve daire başkanları, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

‘BUGÜN 271 BİN AĞACI TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ’

Tören kapsamında konuşan Bakan Özhaseki, “Yaptığımız çalışmalarda turizmden nasıl istifade ederiz başlığı altında Erciyes Dağı’nın kayak merkezi yapılarak Kayseri turizmine, Kayseri’nin ticari hayatına, ekonomik hayatına müthiş faydalı olacağı şeklindeki bir teoriyle 2000’li yılların başından itibaren büyük bir mücadeleye başladık. Neticesinde çok şükür başarılı olduk. Belediyenin imkanlarıyla yaptığımız bu tesislerde arkadaşlarımız söylediler geçen yıl turnikelerden geçen insan sayısı 2 milyon 120 bin civarındaymış. Birde geçiş hakkını kendinde görüp turnikeden geçmeden devam edenleri de katarsak herhalde 2 buçuk milyon civarında insanı 3-4 ay içerisinde Erciyes Dağı misafir etmiş. Ziyaretçilerin büyük bir bölümü de şehir dışından geliyorlar. Gelenler haliyle otellerde kalıyor. Şehri, müzeleri geziyorlar. Alışveriş yapıyorlar. Bununda yerel esnafa müthiş şekilde faydası oluyor. Ağaçlandırma çalışmalarında bugün 271 bin ağacı toprakla buluşturuyoruz. Bunlar bir taraftan göze hoşluk verecek. Bir taraftan da kirlenen dünya da nihayetinde karbon emisyonlarını çeken, zehirli atıkları içine doğru alan, emen bir yapıya da kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

‘OLABİLECEK BİR AFETİN NASIL BİR SONUÇ DOĞURACAĞINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ’

Afetlere karşı çalıştıklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Kendimize 2 tane vazife biçtik biz. Birisi depremin getirmiş olduğu hasarları giderebilmek. Bir diğeri de ilerde olabilecek her türlü deprem gibi afetlere karşı bu ülkenin korunabilmesi. Tam 18 tane il doğrudan veya dolaylı etkilendi. 14 milyon insan zarar gördü. Yıkılan dükkan, konut, depo gibi bağımsız birim sayısı 850 bin. Maddi zarar 100 milyar doların üzerinde. İşte bu şehirlerin ayakta durabilmesi için büyük bir mücadele veriyoruz. Şu anda 1240 yerde şantiyemiz var. 76 bin kadar konutu teslim ettik. Bundan sonra her ay 10 bin, 15 bin, 20 bin konutu depremzedeye vermeye devam edeceğiz. Bir taraftan da başka iş olarak tüm Türkiye’deki konutlarımızı, iş yerlerimizi yapılarımızın tamamını afetlere karşı, depremlere karşı dirençli hale getirmeye uğraşıyoruz. İstanbul için proje açıkladık. Orta vadeli bütçede tam 485 milyar liralık bir destekle İstanbul’u da dönüştürmeye gayret edeceğiz. Oradaki birçok sorumluluk sahibi belediye başkanlarının umurlarında olmayabilir, ciddiye bile almıyor olabilirler ama bizler sorumluluk sahibi insanlarız. Olabilecek bir afetin nasıl bir sonuç doğuracağını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden gece gündüz demeden gerek İzmir’imizi gerek İstanbul’umuzu gerekse de afete maruz kalabilecek bütün şehirlerimizi ayağa kaldırabilmenin mücadelesini ve programını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘ANADOLU COĞRAFYASINI ADETA TALAN ETTİK, AĞAÇLARIMIZI YOK ETTİK’

İklim değişikliği ile ilgili mücadelede gerekenleri yaptıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, “Daha önce taraf olduğumuz anlaşmalardaki sözlerimizi yerine getireceğiz. Paris İklim anlaşmasında ne söylemişsek bütün sözlerimizi yerine getireceğiz. İklim sözleşmesiyle ilgili ‘İklim Kanunumuzu’ hazırlıyoruz. Kanun kısa bir süre içerisinde meclise gelecek. Nasıl oldu bilemiyorum her tarafı yemyeşil, zümrüt gibi olan Anadolu coğrafyasını adeta talan ettik, ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı da kel bir hale getirdik. Yeniden bir seferberlik başlatıyoruz. Dünyada orman varlığını çoğaltan ve büyüten ender ülkelerden birisiyiz. 271 bin ağacı bugün toprakla buluşturuyoruz” diye konuştu.

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ise yıllardır sadece suyunda, görüntüsünde faydalanılan Erciyes’in, artık dünya standartlarında bir kayak merkezi haline geldiğini belirterek, “Erciyes’te çok hızlı bir şekilde ivme yükseliyor. Önümüzdeki yıllarda çık farklı ülkelerden seferler düzenleyeceğiz. Erciyes sayesinde de şehrimizde yüz milyonlarca dolarlık bir ekonomi doğacak. Şimdiye kadar gelen eleştirilerin başında da ‘niye Erciyes’te ağaç, orman yok’ diye çokça soru geliyordu. Erciyes’e yaklaşık 7 milyon fidan dikildi” dedi.

Erciyes Dağı’nın önemini herkesin takdir ettiğini dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Erciyes Kayak Merkezi’mizin ağaçlandırma ile birlikte daha da anlam kazanacağını, aynı zamanda bu bölgede yapılacak çalışmalarla karbon izi ile ilgili yapılması gereken çalışmalara önem verildiğini de hep beraber gözlemlemekteyiz. Amacımız doğayı, çevreyi önemsemek, bu konuda gerekli duyarlılığı göstermek. Besmeleyi çekip ağaçları dikip, Erciyes’imizi aynı zamanda bu bembeyaz karlarla büründüğü dönemdeki karları ile yemyeşil doğayla bütünleşerek en anlamlı kayak merkezi olma yolundaki çabamızı belirtiyoruz” diye konuştu.

Dikilecek fidanların yılda 2 bin 468 ton karbonu tutacağı bir yutak alanı teşkil edeceği toplam 271 bin 500 fidan toprakla buluşturuldu. 97 bin sarıçam, 95 bin yalancı akasya, 33 bin huş, 14 bin ardıç, 13 bin 744 kuşburnu, 3 bin 756 ahlat, 1.500 titrek kavak, 4 bin Toros sediri ve 9 bin 500 ağaççık, çalı ve uzun ömürlü bitkinin toprakla buluştuğu törende, ağaçlandırılan sahanın iklim değişikliği kaynaklı ani ve şiddetli yağışları ve bu sebeple görülen selleri tahfif etmesi ve nihayeten engellemesi, yörenin hava kalitesini artırması öngörülüyor.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.