DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20675628,26%
Kayseri
15°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X

Zam sınırlaması kurumları zorluyor

KAYSERİ, (BGC- ÖZEL HABER) – Kayseri Özel Öğretim Kurumları Derneği (KÖÖKDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve İyi Dersler Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bağkale, özel okullara yapılan zam kısıtlamasını eleştirdi.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 09:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maliyetlerin çok fazla artığını belirten Bağkale, yüzde 36’yla sınırlanan zammın yetersiz kalacağını, bazı okulların kapanabileceğini savundu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Meclis Grup Toplantısında özel okullardaki fiyat artışlarını enflasyonla yüzde 36 seviyesinde kısıtlandığına dair açıklama yapmıştı. Tartışma konusu olan artış oranıyla ilgili KÖÖKDER Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bağkale açıklama yaptı. Ekonomideki dalgalanma ve enflasyon karşısında özel okullar olarak sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Bağkale, “Pandemi süreci ve sonrasında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ciddi sıkıntılar bekliyor. Sadece personel giderleri bile yüzde 50 arttı. Elektrikte, doğalgazda zamlar yaşandı. Yemek fiyatlarımız yüzde 120’ler civarında arttı. Bunların yanında temizlik ve kırtasiye giderlerimizde de ciddi artışlar oldu. 60 bin lira olan mutfak masrafımız şu anda 115 bin liraya yükseldi” dedi. Yüksek enflasyon ve dolar artışının masrafları katladığını anlatan Bağkale, döviz kuru düştüğü halde gıda fiyatlarının düşmediğine dikkat çekti. Eğitim öğretimi planlarken bir Eylül ayı ile sonraki yılın Haziran ayını dikkate aldıklarını belirten Bağkale, yani 9 ay öncesinden fiyat açıklamak zorunda kaldıklarını ifade etti. Bu fiyatları açıkladıktan sonra tekrar zam yapma şanslarının olmadığını anlatan Bağkale, piyasadaki anormal artışları karşılamaya güçlerinin yetmediğini kaydetti. Bağkale, “Bizim normal artışımız yüzde 36 ve gelen kısıtlamayla beraber bunu uyguladığımızda önceki yılda kayıt yaptıran bir veliyle gelecek yıla kadarki süreç içerisinde fiyatlarda değişim yapamıyoruz. Dolayısıyla o arada gelecek olan artış oranları bizi ciddi manada sarsıyor” diye konuştu. “YÜZDE 100 ZAM YAPMAZSAK AYAKTA KALAMAYABİLİRİZ’ Kanunla sınırlandırılan yüzde 36’lık zammı bugün yapmaları halinde bile masrafları karşılamadığını anlatan KÖÖKDER Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bağkale, “Şu anki artışları yansıtsak bile kurtarmıyor. Yüzde 100 yapmazsak gelecek yılda ayakta kalamayız. Bu süreç içerisinde maliyetlerimizi karşılayamazsak kalitemizden ödün vermek zorunda kalırız. Kaliteli bir eğitim vermek için öğretmenlerimize vermemiz gereken zam oranlarından taviz vermek istemiyoruz. Bunu yapabilmek için gelirimizin olması gerekiyor. Öğretmenlerimizin maaşlarından kesmek istemiyoruz. Ciddi tedbirlerin alınması, iyileştirmelerin yapılması gerekiyor” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.