DOLAR 32,3671 0.14%
EURO 34,9783 -0.3%
ALTIN 2.323,780,20
BITCOIN 22725440,89%
Kayseri
14°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Yeni askerlik sistemi ayrıntıları bugün netleşiyor!

Yeni askerlik sistemi ayrıntıları bugün netleşiyor!

Bugün Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı sarayında, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar tarafından yeni askerlik sisteminin detayları açıklanacak. Bir sunum eşliğinde ayrıntıların açıklanacağı yeni askerlik sisteminde kısa ve uzun dönem ayrımının kaldırılarak, yasa teklifinin TBMM'ye gönderilmesi bekleniyor.

ABONE OL
Eylül 23, 2022 23:44
Yeni askerlik sistemi ayrıntıları bugün netleşiyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun zamandır yasalaşması beklenen 'yeni askerlik sistemi' tüm ayrıntılarıyla bugün netleşecek.

Milli Savunma Bakanlığı uzun süredir yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışmalarını yürütüyordu. Şubat ayında yapılan kabine toplantısında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından bir sunum yapılmıştı. Sunumun ardından da çalışma, bakanlıklara gönderilmişti. Bakanlıklardan yanıt geldi, artık son aşamaya geçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda Akar, yeni sistemle ilgili gelinen son aşamayı anlatacak. Toplantıya yine Ankara’da bulunan AK Parti’nin Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve grup başkanvekilleri de katılacak. Çünkü düzenleme bundan sonraki aşamada Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilecek.

Yeni sistemle ilgili gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olacak. Nihai kararı o verecek.

Mart ayında MSB tarafından böyle bir tablo paylaşılmıştı

Yeni askerlik sisteminde zorunlu süre 6 ay olacak

Milyonlarca kişi merakla bekliyordu. Artık netleşti. Yeni askerlik sistemine biraz yakından bakalım.

Uzun dönem askerlik süresi halen 12 ay. Yeni sistemde bu süre 6 ay olacak. 1 aylık temel askerlik eğitimini tamamlayan yükümlü 5 ay daha kışlada kalarak askerliğini tamamlayacak. Ama isteyenler için bir seçenek daha var. 6 ay daha asker olmak ve bunun karşılığında maaş almak. Diyenler 6 ayı maaş alacak şekilde toplam 12 ay askerlik yapacak. Bu 1 yılın ardından yükümlülerin kışlada kalabilmesi için bir seçenek daha sunuldu. Yükümlüler tezkere bırakıp sözleşmeli er ya da erbaş olabilmek için başvuruda bulunabilecekler.

Üniversite mezunu yükümlüler tıpkı şu an olduğu gibi 12 ay yedek subaylık yapabilecekler. Ama yeni sistemde bir de yedek astsubaylık geliyor. 2 yıllık yüksekokul mezunları 12 ay yedek astsubay olarak askerlik yapabilecekler ve bu sürenin 10 ayında maaş alacaklar.

En kritik soru. Peki bu sistem nasıl finanse edilecek? Yıllardır tartışılan ve belli aralıklarla tek sefer uygulanan bedelli askerlikle. Çünkü bedelli artık kalıcı olacak. Yaş sınırı da kalkacak. 1 ay kışlada temel eğitimini alan terhis olacak. Her yıl 145 bin yükümlü bedelini ödeyip terhis olacak. Bu 145 bin yükümlünün yarattığı kaynak da yeni askerlik sistemini finanse edecek.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.