DOLAR 32,1860 -0.15%
EURO 34,9398 -0.04%
ALTIN 2.428,070,41
BITCOIN %
Kayseri
21°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yazın başlangıcı kabul edilen Türk bayramı:Hıdırellez

Yazın başlangıcı kabul edilen Türk bayramı:Hıdırellez

ABONE OL
Mayıs 6, 2024 16:02
Yazın başlangıcı kabul edilen Türk bayramı:Hıdırellez
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm dünya kültürlerinde yazın başlangıcı kabul edilen ve geçmişi Orta Asya ve Mezopotamya’ya dayanan Hıdırellez bayramı Hz.Hızır ve İlyas peygamberin yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilmektedir.
Geçmişi Mezopotamya ve Orta Asya’ya kadar uzanan Hıdırellez bütün dünyada ortak olarak kutlanmaktadır. Türk kültüründe olduğu gibi birçok farklı kültürde de yazın başlangıcı olarak görülen6 Mayıs Hıdırellez Günü, Hz. Hızır ile İlyas Peygamber’in yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilmektedir.
HIDRELLEZ GELENEKLERİ
6 Mayıs Hıdrellez, Hızır ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştuğu gündür. Bugün pikniğe gidilip salıncağa binilmektedir, böylece günahların atılacağına inanılmaktadır. Gece süt mayalanmadan bırakıldığında Hızır’ın geleceği ve süte dokunarak mayalanacağı düşünülmektedir. Eğer mayasız süt yoğurt olursa bir sene boyunca o yoğurttan birer parmak alınarak diğer yiyeceklere de sürülür.
Kekik bitkisinin hıdrellezden sonraki günlerde toplanırsa şifalı olacağına inanılır. Genelde kutlamalar için suyun ve yeşilliğin bol olduğu bir yer tercih edilir. Bir gün önceki akşam herhangi bir gül ağacının dibine küp gömülmekte ve sabah manilerle açılmaktadır. O gün hiçbir tarla, bahçe işi yapılmaz. Ev isteyenler evlerinin bahçesine ev, bebek isteyenler bezden bebekler yaparlar. Ateş yakılıp üstünden atlanır.
Doğaya sahip çıkmamız gerektiğini bizlere hatırlatan kültürel miras olan 6 Mayıs Hıdırellez günü, soğuk kış günlerinden sonra baharın gelmesi ve doğanın yeniden canlanması nedeniyle, Türk Dünyasında olduğu gibi ülkemizde de sevinç ve coşkuyla kutlanmaktadır.

En az 10 karakter gerekli