3 yıldır bakkallık yapan Oğuz Değerli, kendi görüşlerini nazarda tutarak genel bir durum analizinde bulundu: “Şu an olabilecek en düşük seyirde gidiyoruz. Özellikle fiyat konusunda zincir marketlerin bizi etkileme oranı çok yüksek. Örneğin bir ürüne zam geliyor, biz zam gelince direk yansıtmak zorunda kalıyoruz ve marketler zamı geç yapıyor. Bu yüzden insanlar bizi pahalı olarak görüyor. Ayrıca pandemi kısıtlamalarına tabi olduğumuz için iş düşüklüğü çok yüksek. Yüzdeye vuracak olursak marketlerin %70 oranında düştü.”
Değerli, bakkalların hızla azalmasının altında yatan temel sebebin pandemi olduğu kanısında bulundu. Ayrıca pek çok insanın kendi mahallelerinden merkeze gelmediği için Çarşı esnafının zorda olduğunu da belirtti.
Değerli, temel gereksinim alışverişinin artık internet üzerinden paket servis şeklinde yapılabilir hâle geldiğini, bakkalların “paket servislik bir olayı olmadığını”, büyük firmaların kendilerinin yerini kaptığını dile getirdi.
Değerli, insanların temel gereksinimlerini büyük marketlerden karşılaması üzerine “Halka söylenecek bir şey yok çünkü halk tedirgin” dedi. “Devlet kanalından hiçbir yardım göremedik. Ne kira yardımı, ne vergi indirimi, hiçbir katkıda bulunmadılar. ‘Siz büyük defterdesiniz ve büyük ölçekli esnaf olarak gözüküyorsunuz’ diyor ve yardım yapmıyorlar”, diye konuşmasına devam etti.
Değerli, pandeminin bir an önce bitmesini dileyip, “Bizi büyük marketlere boğdurmasınlar, tek temennimiz bu” diyerek, sözlerini tamamladı.
“BU MARKETLERE ÇARE BULUNMAZSA, TUTUNMAMIZ İMKANSIZ”
Bir diğer esnaf İsmail Özcan da “bakkallardan büyüyenin de olduğunu, küçülenin de olduğunu” iddia etti: “Şehir merkezinde bulunduğumuz için bize fazla gelen olmadı. Ama ‘bakkal amca’ dediğimiz mahalle arasındaki bakkallar bizden bir tık daha iyi, yani kötünün iyisi diyebiliriz.”
Özcan, yaşadıkları sorunlarla alakalı “Halk arasında ‘üç harfli’ denilen bu marketlere karşı bir çare bulunmazsa, bizim gibi esnafların burada tutunması imkansız. Sebepleri ise verdiğimiz kiralar ve kazançların düşüklüğü. %4 komisyonlu sigara satışları bizi ayakta tutuyor. Mahallelere bu marketler ard arda açılmamalı, sınırlı olmalı. Bu tip küçük esnafı kollamak amaçlı önlemler alınabilir”, diye konuştu.
Özcan, “Bakkalların en büyük sıkıntısı masrafların giderek artması ve kâr marjının giderek düşmesi. Benim gözümde bulunan bu. Tütün ürünlerinde ciro yapmazsak büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz”, dedi. Ayrıca, büyük bir içecek üreticisinin kendilerine ve süpermarketlere farklı fiyatlardan satış yaptığının da altını çizdi.
Konuşmasını “İnsan buraya gelince zincir marketlerle aradaki farkı görünce ‘sizde neden fiyatlar böyle’ diyorlar ve buradan alışveriş yapmıyorlar. Hatta oradan alışveriş yapıp, bizden ücretsiz poşet almaya çalışıyorlar. Bunun önüne nasıl geçeriz bilmiyorum” diye sürdüren Özcan, “Herkes neyin ne olduğunu biliyor. İçinde bulunduğumuz durum toplumsal bir durum” diyerek, konuşmasını tamamladı.
ASAYİŞ
21 saat önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceASAYİŞ
4 gün önceGÜNDEM
8 gün önceGÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
29 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.