DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20693210,57%
Kayseri
25°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Sandıkta Açan Sümbüller Sergisi sanatseverler için açıldı

Sandıkta Açan Sümbüller Sergisi sanatseverler için açıldı

ABONE OL
Eylül 7, 2023 16:16
Sandıkta Açan Sümbüller Sergisi sanatseverler için açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yahyalı kültürünün sergilendiği sanatçısı Zahide Şahin olan Sandıkta Açan Sümbüller Sergisi bugün sanatseverlere kapılarını açtı.
Kayseri Arkeoloji Müzesi Müze Geçici Sergi Salonu’nda 7-17 Eylül tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak olan Sandıkta Açan Sümbüller sergisi açıldı. Sanatçısı Zahide Şahin olan sergide, Yahyalı kültürünü ve Yahyalı halısındaki motifleri sanatseverlere sunuyor.
Yahyalı Kaymakamı Mehmet Kaya, Yahyalı halısının derin bir geçmişi olduğunu dile getirerek “Yahyalı ve Türk kültürü için önemli bir gün. Bildiğiniz gibi M.Ö. 3. yüzyılda hazır kullanımda Türk halısı bulunmuştur. Keşfedilen en eski Türk halısı olarak bilinmekte. Yahyalı halısı ben biliyorum ki Türk halısının bir devamı. Hocamızın tezinde Yahyalı halısının geçmişi bilinmiyor diyor ama ben inanıyorum ki geçmişi çok eskiye dayanan ve kadim olan bir halı” ifadelerini kullandı.
“BU DEĞERLERİMİZ GÜNÜMÜZDEKİ VARLIĞINI KAYBEDİYOR”
Kaymakam Kaya, Yahyalı’da halı dokuma kültürünün yeniden aşılanması için çaba sarf ettiklerini dile getirerek, “15 yıl öncesine kadar her evde Yahyalı halısı dokunurken, gençlerimizin çeyizliklerini yaptıklarını bildiğimiz bir halıyken şu an günümüzde sayısı azalmıştır. Bir yıldır Yahyalı’da görev yapıyorum bunu tekrardan nasıl hayata geçiririz diye yerel yönetim ve diğer paydaşlarla fikir alışverişinde bulunuyoruz ama maalesef sentetik halıların ve makineleşmenin artmasıyla bu değerlerimiz günümüzdeki varlığını kaybediyor. Hocamın yapmış olduğu bu çalışmalarla, yazı üzerinde, Yahyalı halısı ve motfleri aktarılacaktır. Ben hocama tekrardan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Sergi kapsamında konuşan Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, halılardaki her desenin anlamları olduğunu dile getirerek, “Öncelikle hocamıza böyle bir serginin hazırlanmasında verdiği emeklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bugün burada Yahyalı halılarından motifleri görüyoruz. Her bir motifinin anlamı olduğunu, gerçekten bunun bazılarının geleneksel, bazılarının da yaşanmış olaylardan yola çıkarak yapılmış motifler olduğunu gördüm. Böyle güzel bir etkinlikte de bu çalışmaları bizlerle buluşturdu. Yahyalı bölgemiz de biliyorsunuz ki bir doğa harikası, şelaleler diyarı birçok yönüyle öne çıkıyor. Ancak halısının da ayrı bir yeri var. Buradaki halılar, bölgenin özel yünlerinden ortaya çıkmakta. Yahyalı halısı boyası, renkleri ve kullanılan motifleriyle ayrı bir önem taşımakta” diye konuştu.

Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürü Gökhan Yıldız ise serginin, 7-17 Eylül tarihleri içerisinde açık olduğunu ifade ederek, Yahyalı tarihini tanımak isteyen sanatseverlerin sergiye gelmeleri için çağrıda bulundu.

Açılış kapsamında konuşan Sanatçı Zahide Şahin açılış konuşmasını yaparken, serginin içeriğinden bahsederek, “Yahyalı halılarında çok kullanılan sandık bölümü ve Yahyalı karakteristik motifleriyle tasarlanan sergisinde bulunuyoruz. Sergide, 5 tane Yahyalı halısı, Yahyalı halısı yapım aşamasında kullanılan aletler, halı makası, yıkama ayakkabısı, kırman ve çıtrıktan oluşan toplam elliyi geçkin eserlerimiz var” şeklinde konuştu.

“YÖREDEKİ HER ŞEY MOTİFLERLE BEZENMİŞ”
Şahin, açılışın ardından misafirlere Yahyalı halısı hakkında bilgiler vererek, “Yahyalı halılarının ham maddesi yüzde 100 yün. Bu yüzden çok kıymetli. Bu yünü yöre halkındaki insanlar kendileri yapıyor. Koyunun yününü kırpık makasıyla kırpıyorlar, yörede tek parça kırpım makası kullanılıyor. Yün ve kıl tarağı ile iplih haline getiriliyor. Dokuma sırasında tarak kullanılıyor. Yöredeki kirmanların üzerinde hep motifler var. Bolluğun bereketin sembolleri var. Bolluk ve berket getirmesi için bu semboller kullanılıyor. Yöredeki her şey motiflerle bezenmiş. Yöredeki dokuma zenginliğini bunlar göstermekte. Yöre o kadar kıymetli dokuma yöresi ki, farklı farklı tarak çeşitleri var” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.