DOLAR 32,4862 0.08%
EURO 34,9160 0.37%
ALTIN 2.438,470,01
BITCOIN 2029079-2,16%
Kayseri
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

“PASTIRMA LÜKS BİR YİYECEK OLDU”

KAYSERİ, (BGC- ÖZEL HABER )- Dövizdeki aşağı yönlü hareketliliğin ürün fiyatlarına indirim olarak yansıması beklentisi oluştu. Ancak tüketici, indirimlerin yeterli düzeyde olmadığına inanıyor. Esnaflar da, fiyat düşüşünün biraz zaman alacağını söylüyor. Şarküteri esnaf Serkan Özkara, kur yüksekken alınan malın düşük fiyattan satılmasının mümkün olmayacağını aksi halde zarar edeceklerini dile getirdi.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 08:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar Düştü, Zamlar Düşmedi

Kurdaki yukarı yönlü dalgalanma ve hammadde girdilerindeki fiyat artışları, birçok ürüne zam olarak yansımıştı. Yeni ekonomik programın açıklanması sonrası sert şekilde düşen kur sonrası ise ürünlerde aynı oranda indirim beklentisi oluştu. Ancak indirimler piyasaya tam anlamıyla yansımış değil. Gerekçe olarak ise, esnafın bugün tezgâhında olan ürünü yüksek fiyata almış olması gösteriliyor.

Dövizdeki düşüşün henüz pastırma ve sucuğa yansımadığını anlatan esnaf Serkan Özkara, döviz kuru yüksekteyken ürün alanların o ürünü şu anda nasıl düşük fiyattan satabileceğini sordu. Özkara, “Dolar 18/20 lira iken mal alanlar şimdi nasıl satacaklar? Bizim için değil ama stoklu çalışanlar nasıl yapsın? Adam malını almış deposuna koymuş fiyat pahallı iken. Şimdi nasıl düşürecekler o ürünün fiyatını? Bizde de kesim 65-70 lira arasına çıkmıştı. Şu anda 58 liraya düştüğü söyleniyor. Pastırma ve suçukta gerileyen bir fiyat var mı derseniz bize yansıyan toptancıdan gelişi ile alakalı bir fiyat değişimi yok” diye konuştu.

“PASTIRMA LÜKS BİR YİYECEK OLDU”

Fiyatlar yükselince pastırmanın lüks yiyecek olarak görülmeye başlandığını dile getiren Özkara, “Fiyat düşük iken alım gücü daha yüksek oluyor. Fiyatlar yükselince lüks bir yiyecek oldu. Geliri üst seviyede olan biraz tercih ediyor. Pastırma da sucuk da keza asgari ücretle çalışan bir ailenin evine girmiyor. Asgari ücrette yükseldi. Ocak ayından itibaren bakacağız. Pastırmanın fiyatı 200 ila 290 lira arasında değişiyor. Bir dilim pastırma 3 buçuk lira olmuş. Sucuğun fiyatı 100 ila 130 lira arasında değişiyor. Çok zor günlerden geçiyoruz. Kurların yükselmesi, insanlarda bir tedirginlik oluşturuyor” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.