DOLAR 32,3013 -0.12%
EURO 34,8073 -0.03%
ALTIN 2.407,900,62
BITCOIN 21043202,13%
Kayseri

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Pangolin coronavirüsünü nasıl bulaştırdı?

Pangolin coronavirüsünü nasıl bulaştırdı?

Koronavirüsü tüm dünyayı etkisi almaya devam ederken, son günlerde tartışmalara neden olan 'Koronavirüsü neyden bulaştı?' soruları akılları karıştırmaya devam ediyor. Dünyayı saran koronavirüsünün Çin'de hayvan pazarında satılan yarasadan bulaştığı iddia edilmişti. Son gelen bilgilere göre koronavirüsünün pangolin hayvanında ortaya çıktığı anlaşıldı. Peki, Asya'ya kaçak yolla getirilen Pangolin hayvanı Neye benzer? Pangolinler nasıl beslenir? Koronavirüsünü nasıl bulaştırdı?

ABONE OL
Eylül 24, 2022 05:06
Pangolin coronavirüsünü nasıl bulaştırdı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüsünün yayılmasıyla halkın tedirgin bekleyişi birçok soruyu da beraberinde getirdi. Çin'de hayvan pazarında yenen yarasadan bulaştığı iddia edilmişti. Son günlerde artan koronavirüsü nereden bulaştı? sorusuna cevap aranmaya devam edilirken, pangolin hayvanı gündeme geldi. Pangolin'den insanlara bulaştığı söylenen koronavirüsü için vatandaş en çok bu pangolin hayvanını merak ediyor. Peki, Pangolin hayvanı nerede yaşar? Neye benzer? Pangolinler nasıl beslenir?

'Yakalanıp poşetlere koyuluyorlar ve vakumlanarak öldürülüyorlar!'

Güney Çin Ziraat Üniversitesi'nin yaptığı son dakika açıklamasında, “Bu son keşif virüsten korunmak, yayılmasını önlemek ve kaynağının keşfedilmesi adına büyük önem taşıyor.” ifadeleri yer aldı.5 ışınlı ve parmakları tırnaklı olan pangolin hayvanının dişleri yoktur; Dilleri uzun ve solucan şeklindedir. Tükürük bezleri iri yapılı; mideleri çok kaslı ve öğütücü mide dişleri vardır. beynin koklama lobu büyük; büyük beyin ilkel yapılıdır. Midenin iç çeperi keratin çıkıntılıdır.

Geleneksel Çin tıbbında kullanılıyorlar!

Geleneksel Çin tıbbında pangolin pulları kanser tedavisi gibi önemli hastalıklarda kullanılıyorlar. Çin'de geçtiğimiz günlerde 3.1 ton pangolin pulu yakalandı! Bu tam 7 bin 500 pangolin öldürüldüğü anlamına geliyor. Çin'de 1 kilo pangolin pulu karaborsada 5 bin yuan yani 700 dolara alıcı buluyor. Çin pangolinlerin yakalanmasının yasaklamış olsa da pek önlem alınamıyor. Bu durum da nesillerinin tükenmesine yol açıyor. 

PANGOLİN NEDİR?

Pangolin (Malayca pang goling), monotipik pangolinler ya da pullu memeliler (Pholidota) takımının pangolingiller (Manidae) adlı tek familyasının Manis adlı tek cinsinde toplanan memeli hayvanlardır. Pangolin, pullu ve memeli bir türdür. Vücutları, kiremit gibi dizilmiş büyük keratin pullar sebebiyle, kozalaksı görünümdedirler. Vücudun yalnızca üst bölümünde olan bu pullar kuyruğun tamamında bulunur. Vücudun pulsuz olan alt kısmı ve bacakların iç tarafı ise kıllıdır. Pullar arasında da kıl vardır.Pangolin’in uzun ve yapışkan dokulu dili vardır. Karınca ve termitlerin bünyelerinde bulunan asitlerinin zarar vermesini ise midesinin kalın kaslı çeperi sayesinde engeller. Nesli tükenmekte olan canlılar, kendilerini korumak için top haline geldikleri anda yakalanıp poşetlere koyuluyorlar ve vakumlanarak öldürülüyorlar.

NEYLE BESLENİR?

Karınca, termit, pupa, larva, yumurta kısacası yuvada ne varsa diliyle zorlanmadan toplayarak yer.

NEREDE YAŞAR?

Yasa dışı yollarla avlanan pangolinler, pullarının tedavi edici özelliği olduğuna inanılan Asya'ya kaçak yollarla getiriliyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), 2000-2016 arasında yaklaşık 1 milyon pangolinin uluslararası düzeyde kaçakçılığının yapıldığını tespit etmişti. Kaçakçılığı en çok yapılan vahşi memeli olarak da kayıtlara geçen pangolinler, IUCN'nin nesli tehdit altındaki türler listesinde yer alıyor.

 

kamupersoneli.net

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.