DOLAR 32,2390 -0.01%
EURO 34,8178 -0.02%
ALTIN 2.412,030,13
BITCOIN 2041094-1,00%
Kayseri

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Meral Akşener kimdir?

Meral Akşener kimdir?

İYİ Parti'nin kurucu lideri ve Genel Başkanı olan Meral Akşener, 18 Temmuz 1956'da İzmit Gündoğdu'da doğmuştur. Babasının adı Tahir Ömer, annesinin adı Sıddıka'dır. Peki Meral Akşener kimdir? Meral Akşener nerelidir ve partisi...

ABONE OL
Eylül 23, 2022 22:38
Meral Akşener kimdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meral Akşener hakkında en çok merak edilen konuların başında Meral Akşener'in nereli olduğu ve Akşener'in hangi okulda hangi bölümü okuduğudur. Kurduğu yeni parti ile Meral Akşener, siyaset gündeminin en önemli unsurları arasında yer almaktadır. Bu içerikte Meral Akşener'in kurduğu İYİ Parti, eski siyasi hayatı ve yaptıkları ile ilgili detaylı bilgilere sahip olacaksınız. İşte, İyi Parti kurucusu Meral Akşener kimdir sorusunun cevabı… Meral Akşener,Kocaeli'nin İzmit ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdikten sonra Doktorasını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamlamıştır. Yıldız, Kocaeli ve Marmara Üniversitelerinde öğretim üyesiolarak çalışmıştır. Kocaeli Üniversitesinde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu. Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nın kuruluşunu gerçekleştirdi.

meral-aksener-biyografisi.jpg


Meral Akşener Çalışma ve Siyasi Hayatı

Meral Akşener 1995 yılında İlk kez Doğru Yol Partisi'nden milletvekili oldu. Ardından Milliyetçi Hareket Partisi'ne geçen Akşener 23. dönem ve 24. dönem de İstanbul'dan Milletvekili olarak seçildi. Meral Akşener, hakkında son yıllarda en çok merak edilen konularında başında hangi dönemde hangi siyasi partide İçişleri Bakanlığı görevini yürüttüğü oldu. Meral Akşener, siyasi hayatının en kritik dönemi olan İçişleri Bakanlığı'nı1996 yılı ile 1997 arasında Refah Partisi ve Doğruyol Partisi’nin koalisyonu oluşturduğu 54 hükümetteİçişleri Bakanlığı görevini yerine getirdi. Bu dönemde Merak Akşener'in en çok eleştiriye maruz kaldığı olayların “faili meçhul” cinayetlerin kendi döneminde olması iddia edildi. Bu iddia hiçbir zaman resmiyet kazanmadıysa da eleştiriler bu her zaman bu yönde yapıldı.

meral-aksener-calisma-ve-siyasi-hayati.jpg


Meral Akşener'in AK Parti Serüveni

Tarihler 4 Temmuz 2001’i gösterdiğinde, Doğru Yol Partisi'nden istifa eden Meral Akşener o dönem Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğini yaptığı Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçiş yaptı. Bir süre AK Parti ile yoluna devam eden Meral Akşener daha sonraları milli görüş gömleğini çıkarmadığını düşündüğü Ak Parti’den istifa etti. Yaşanan olayların ardından 2001 yılında MHP'den istifa eden Meral Akşener, aynı yıl içerisinde AK Parti'den istifa etti ve tekrardan Kasım ayında Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı.

meral-aksenerin-ak-parti-seruveni.jpg


Meral Akşener'in MHP Milletvekilliği

Milliyetçi Hareket Partisi'nin milletvekili olduğu dönemde 2007 yılında Güldal Mumcu ile beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi başkan vekili seçildi. Tahir 2011 yılını gösterdiğinde Güldal Mumcu ile Meral Akşener bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına aday gösterildi ve 1. seçilerek TBMM Başkan Vekili oldu. Uzun yıllardır Milliyetçi Hareket Partisi ile beraber hareket eden Meral Akşener, 2015 yılında yapılan seçimlerde MHP'den aday gösterilmedi Devlet Bahçeli o dönem yaptığı açıklamalarda Meral Akşener için “Hanımefendi biraz dinlenecek” ifadesini kullandı. Bu sözler gündem de uzun süre tartışma konusu olarak kaldı.

meral akşener TBMM grup başkan vekilliği


Meral Akşener'in MHP'den İhracı

MHP'de yaşanan gelişmelerin ardından Meral Akşener seçimli olağanüstü kongre girişiminde bulundu ancak bu girişim olumsuz sonuçlandı. 1 Kasım seçimlerinde MHP oy kaybetti ve 4. Parti oldu.  Bunun üzerine 2015 yılında basın toplantısı düzenleyen Meral Akşener tekrardan Kurultay talebinde bulundu ve üzerine düşen görevi yapmaya hazırım dedi. Mahkeme kararı ile Milliyetçi Hareket partisinde Kurultay kararı verildi ancak genel merkez bunu tanımadı. MHP içerisinde Yaşanan bu olayların ardından Devlet Bahçeli Genel Merkezi toplayarak Meral Akşener'in partiden ihracını istedi. 19 Haziran 2016 tarihinde ise AnkaraNöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran MHP Genel Merkezi,  Meral Akşener'in 15 Aralık 2016 tarihinde MHP’den ihraç etti.

meral akşener mhp den ihraç edildi


Meral Akşener ve FETÖ İddiaları

İyi parti kurucusu Meral Akşener, MHP'den ihraç edildikten son bazı çevrelerce “FETÖ örgütünden” destek aldığı iddia edil. Bu eleştirileri dile getiren kişilerin başında MHP Genel Başkanı “Devlet Bahçeli” yer aldı. Bunların hepsi iddiadan ibaret kaldı. Meral Akşener'in kurucusu olduğu İYİ Parti'nin bazı üyüleri FETÖ iddiaları yüzünden gözaltına alınsa da Meral Akşener'e söylenenler iddiadan öteye geçemedi… Meral Akşener yaptığı mitinglerde sürekli olarak “FETÖ'cü olduğuma dair elinde tek bir kanıtı olan varsa ben siyaseti bırakırım” ifadelerini dile getirdi.

meral-aksener-ve-feto-iddialari.jpg


Meral Akşener ve İyi Parti

Yaşanan olayların üzerine Meral Akşener MHP içerisinde yer alan Ümit Özdağ ve İsmail Okile birlikte TBMM'de yeniden yer almak için parti kurma çalışmalarına başladı. Aradan geçen uzun zamanın ardından Meral Akşener'in genel başkan olacağı partinin ismi belirlendi 25 Ekim 2017 yılında kurulan partinin adı “İYİ Parti” oldu.


CHP'den 15 Milletvekili Transferi

Türkiye'de 2019 yılında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2018 yılı Nisan ayı içerisinde alınan hızlı bir kararlarla beraber 2018'in Haziran ayına çekildi.  Yaşanan bu gelişmelerin ardından henüz yeni kurulan İYİ Parti, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ne katılamaz yorumları yapıldı.

meral akşener ve kemal kılıçdaroğlu

Bunun üzerine İYİ Parti lideri Meral Akşener ve Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu koalisyon oluşturdu. Cumhuriyet Halk Partisi'nden 15 milletvekilini İYİ Parti’ye alarak mecliste grup oluşturdu. Bu sayede 2018 Haziran ayında yapılacakcumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaya hak kazandı. Yaşanan bu siyasi gelişme gündem “Güneş Motel Benzetmesi” olarak adlandırıldı.


Meral Akşener'in İyi Parti'den İstifa Süreci

24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçiminde Cumhurbaşkanı adayı olan Meral Akşener, halktan yeterli çoğunluğu alamadı ve Cumhurbaşkanı seçilemedi. Partisi ise genel seçimler Millet İttifakı ile beraber %10'luk barajı aşarak meclise girmeyi başardı. Seçimin hemen ardından “Millet İttifakı” kısa süre dağıldı. Yaşanan gelişmelerin ışığında 22 Temmuz 2018 tarihinde İyi Parti'de Olağanüstü Genel Kurul kararı alındı. Alınan kararın ardından ise Meral Akşener, Genel Başkan adayı olmayacağını açıkladı.

meral-aksenerin-iyi-partiden-istifa-sureci.jpg

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.