DOLAR 32,4007 0.05%
EURO 34,6072 0.04%
ALTIN 2.380,06-2,24
BITCOIN 1942361-5,06%
Kayseri
19°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Mahallenin Kalbi Mahalle Bakkalları

Zincir marketlerden sonra eve teslim market uygulamaları mahalle bakkallarına büyük darbe vurdu. market işletmecisi Ömer Kıraç, “Mahalle bakkalı demek dost demek, düğününe ve cenazene giden insan demektir” dedi.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 19:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi döneminin gelmesiyle birlikte esnaflar zor zamanlar geçiriyor. Temel ihtiyaçlarımızı gidermek amacı ile alışveriş yaptığımız mahalle bakkalları son dönemlerde zorluklar ile karşılaşıyor. Mahalle bakkallarının bu dönemlerde korunması ve küçük esnaflarının desteklenmesi gerektiğini belirten market işletmecisi Ömer Kıraç, “Pandemi dönemi bizler içinde çok zor bir dönem oldu. İşlerimizde yüzde 40-60 oranında bir düşüş meydana geldi.  Çalışma saatlerimiz değişti bizlerde bu kurallara uyuyoruz. İş yerimizin kira olması, ertelenmeyen vergiler, bazı yapılandırmalar oldu fakat yine ciddi anlamda etkilendik. Bu zorlu sürecinde geçeceğine inanıyorum. Bazı büyük marketlerin gelmesiyle birlikte işlerimiz geçmişe göre çok değişti. Büyük marketlerin açılmasına karşı değiliz tabi ki açılsın. Bu işi denetleyen birisi varsa bu kişiler işlerini iyi yapsın istiyoruz. Bir mahallede 5 tane büyük market olmasının gerekmediğini düşünüyorum. Bulunduğu yerin nüfusuna ve potansiyeline göre açılmalı. Burada zarar gören küçük esnaflar oluyor. İş yapamıyorlar, kepenk kapatıyorlar. Rekabet Kurumu’nun bu konulara dikkat etmeli. Büyük marketler bir malı Türkiye geneli aldıkları için uygun fiyata alabiliyorlar. Bizler çok fazla alamadığımız için fiyatı etkiliyor. Müşteri bu konuda bize tepkide bulunuyor” şeklinde konuştu.
‘Bu Yapıyı Bizlerin Koruması Gerekiyor’
Mahalle bakkalının toplumumuz için önemli olduğunu belirten Kıraç, “Mahalle bakkalı demek dost demek, düğününe ve cenazene giden insan demektir. Değişen sosyal yapı ile bu kültür de değişiyor. Komşunuz evinin anahtarını mahalle bakkalına güvenip teslim edebiliyor bu yapıyı bizlerin koruması gerekiyor.  Mahalle bakkallı mahallenin kalbi demektir. Devletimizden, belediyelerimizden isteklerimiz örneğin bir okulun belirli bir çevresine tekel ruhsatı verilmiyorsa, aynı faaliyeti gösteren esnafın belirli bir mesafesine de aynı işletmelerin olmamasını istiyoruz. Pandemi sürecinde de diğer esnaflara göre çalışma olarak biraz daha şanslıyız ama kira desteği alamadık. Bu konuda destek olunursa mutlu oluruz” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.