DOLAR 32,4592 0.08%
EURO 34,8025 -0.05%
ALTIN 2.438,270,17
BITCOIN 2047166-1,13%
Kayseri
24°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Kısa çalışma ödeneği kaldırılıyor!

Kısa çalışma ödeneği kaldırılıyor!

Çalışma Bakanı istihdam paketini detayları ile birlikte Haziran ayı sonunda süreci dolacak olan Kısa çalışma Ödeneği’nin devam etmeyeceğini açıkladı. Salgınla birlikte gelir kaybı yaşayan işçileri temsil eden sendikalardan DİSK karara tepkili. Muhalefette bu kararın hem zordaki küçük işletmeciyi daha da zor duruma düşüreceği görüşünde. Ücretsiz izin maaşının en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini açıklayan DİSK, gerek kısa çalışma ödeneklerinin gerekse ücretsiz izin ücretlerinin hazineden değil fondan karşılanmasına rağmen kişi başına ortalama 1000 TL olduğuna dikkat çekti.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 08:28
Kısa çalışma ödeneği kaldırılıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Salgın günlerinde işçiye destek kısa çalışma ödeneği normalleşme ile kaldırılıyor. Çalışma Bakanı sürenin uzatılmayacağının sinyalini verdi ama hem işçi sendikası DİSK, hem de hem de muhalefet tepkili.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, işsizliğin önüne geçmek için istihdam paketinin açıklandığını duyurdu. İşten çıkarma yasağının süresi uzatıldı. Ama bu sürede işçiyi kovamayan işveren ücretsiz izne yollamaya devam edecek. Buda ücretsiz izne yollanan çalışanın hükümetten aldığı günlük 39 lira ile geçinmesi devam etmesi demek.

BAKANDAN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ AÇIKLAMASI

Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zümrüt Selçuk’un ‘’Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi aynı zamanda normalleşme sürecini tam tersi olarak başlamaması demek oluyor. Kaybettiğimiz çalışanlarımızı işe kazandırmak istiyoruz’’ bu sözlerinde cevap veren DİSK Başkanı Çerkezoğlu şöyle dedi;

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ EN AZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE OLMALI

‘’Kısa çalışma ödeneğinin biz devam etmesi gerektiğini, en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini söylerken bakanlığın yaklaşımı tam tersine… Kısa çalışma ödeneğinin bile olduğu bir dönemde bu uygulamaya tamamen son verip aslında, işverenlere normalleşme desteği adı altında yeni bir dizi teşvik getiriliyor’’ dedi.

ÜCRETSİZ İZİN ÜCRETİ KABUL EDİLEMEZ

Ücretsiz izin uygulamasına bir an önce son verilmesini savunan DİSK başkanı sözlerine şöyle devam etti;

‘’Ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 39 lira aylık 1168 lira gibi bir ücret reva görüldü. Ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir. Bu asla kabul edilemez. Tümüyle bu durum hukuksuzdur. Hem kısa çalışma ödeneği hem ücretsiz izin ödemesi yani nakit destek ücreti toplamı 14,3 milyar. Kişi başı 1000 TL gibi bir rakama takabil ediyor. şimdi böyle bir parayla geçinmeye çalışan milyonlar var bugün Türkiye’de… Üstelik devlet bu paraları hazineden değil işsizlik fonundan karşılıyor. Yani devlet hazinesinden bu konuda bir kuruş cebinden çıkmıyor.’’ dedi.

KISA ÇALIŞMA ÜCRET ÖDEMELERİ 3 AY DAHA UZATILMALI

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk ‘’Kısa çalışma ödeneği şekil değiştirilerek yapılacak bir ödeme değildir. Kanunda tanımlanmıştır. Kısa çalışma ödeneğinin bir 3 ay daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Kepenk açan esnafımız, yanlarında çalışanlarının maaşlarını ödeyebilmesi mümkün görünmüyor’’ dedi.

‘’İŞSİZLİK 18 MİLYONA ÇIKABİLİR’’

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise kısa çalışma ödeneğinin devam etmeyeceği konusunda yapmış olduğu açıklamada ise şunları söyledi;

‘’Gelecek işsizlik rakamı 14 milyona dayanmıştır. Su yaşadığımız süreç daha iyi günlerimiz. Biz bu rakamın 18 milyona çıkabileceğini düşünüyoruz.

YENİ TEŞVİK PAKETİ

Hükümet istihdama destek olan patronlara teşvik vermeye hazırlanıyor. 2019 Ocak, 2020 Nisan Aralığında işten ayrılmış ya da çıkarılmış olan işsizlere, istihdama dönüş desteği, ilave istihdam sağlayan işverene ise normalleşme destekleri geliyor.

NORMALLEŞME DESTEĞİ

Çalışma Bakanı Selçuk’un ‘’3 ay içerisinde çalışanlarımızı geriye döndürebilirsek o 3 aylık süreçte sigorta borçlarını ödeyeceğiz’’ açıklamalarına DİSK Başkanı ise ‘’işçiye gelen veya işçiyi ilgilendiren herhangi bir destek yok. Normalleşme desteği dedikleri şey; işverenlere çeşitli destekler olacak. Belki indirimleri olur. SGK pirimi konusunda destekleri olur’’ sözleri ile yanıt verdi.

 

kamupersoneli.net

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.