DOLAR 32,3902 -0.31%
EURO 34,8214 -0.12%
ALTIN 2.406,80-0,64
BITCOIN %
Kayseri
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Karbonmonoksit Gazı Zehirlenmelerine Dikkat!

KAYSERİ, (BGC) – Havaların soğumasıyla birlikte sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri de görülmeye başladı. Ölüme kadar götüren zehirlenmelerin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, belirli aralıklarla soba temizliği yapılması gerektiğine vurgu yapıyor.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 08:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğuk havasıyla bilinen Kayseri’de doğalgaz olmayan evlerde vatandaşlar, ısınma ihtiyaçlarını evlerine kurdukları sobayla karşılıyor. Yakıt olarak odun ve kömür kullanılan sobalar kuralına uygun yakılmadığında telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olabiliyor. Oluşan karbonmonoksit gazı, ortamda bulunan oksijeni tüketerek kişilerin zehirlenmesine ve hatta ölümüne yol açabiliyor.

“KÖMÜR TAM YANMIŞ BİR ŞEKİLDE UYUNMALI”

Karbonmonoksit gazının odaya yayılmasını engellemek için alınması gereken önlemler var. Soba temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan soba satıcısı Mustafa Emre Karabaşoğlu, olası zararların önlenmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Karabaşoğlu, “Soba kurulurken uzun boru kullanılmamalı. Rüzgârlı havalarda vatandaşlar bacalarının üstlerinde rüzgârın geri tepmesini önleyen aletler bulundurmalı. Eğer kullanılmazsa rüzgârları havalarda baca dumanı tahliye edemeyip içeriye verebilir. Ayrıca, uyumadan önce sobadaki kömürün tam yanmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Soba yanarken uyunmamalı” diye uyarılarda bulundu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.