DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20755141,40%
Kayseri
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
İncesu’da 28’inci Üzüm Festivali başladı

İncesu’da 28’inci Üzüm Festivali başladı

ABONE OL
Eylül 9, 2023 09:26
İncesu’da 28’inci Üzüm Festivali başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İncesu tarihi Kara Mustafapaşa Kervansarayı’nda 28’incisi düzenlenen Üzüm Festivali başladı. Açılışta konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bugün burada hep beraber olmak, yüzü gülen insanlarla mutluluk içerisinde hep birlikte aynı kaderi paylaşıyor olmak bizim için övünç vesilesi” dedi.

İncesu’da düzenlenen 28’inci Üzüm Festivali başladı. Tarihi Kara Mustafapaşa Kervansarayı’nda düzenlenen festivale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İlçe Belediye Başkanları, il protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Festival açılışında konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kadim bir ilçemizdeyiz, yüzlerce yıl yaşayan, gelenekleri olan ve her geldiğimizde keyif aldığımız en güzel ilçelerinden birindeyiz. İncesu denilince akla üzüm geliyor. Eskiden bizim bildiğimiz 2 tane üzüm vardı. Burada gördüklerimiz hep sonradan çıkma üzümler. Özellikle İncesu’nun Büyükşehir Belediyesi ile hareket etmesi bundan 15 sene kadar önceydi. O zaman bir kanun çıktı. Birçok insan buna mani olmaya çalıştı. Yani İncesu ayrı bir belediye olsun Kayseri’de ayrı olsun. Bende bunun ne kadar faydalı olduğunu beraberliğin rahmet olacağını, buraya bereket olacağını, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin buraya hizmetlerinin gelebileceğini insanlarımızın da rahat edebileceğini hem anlatmaya çalıştık. O günlerde bu tartışmaların eşiğinde kanun çıktı İncesu merkez belediye oldu ve Büyükşehir Belediyesine bağlandı, beraber hareket etmeye başlandı. O günlerde su sorunu, kanalizasyon sorunu, ulaşım sorunu vardı. Beraber olunca hizmetler gelmeye başladı. 20 yıllık iktidarımız boyunca da yaptığımız en güzel işlerden biri ulaşım alanında oldu. Birçok alanda başarıdan başarıya koştuk 80 yıl boyunca Cumhuriyet hükümetleri ne yaptıysa yapanlardan Allah Razı olsun, ölenlere Allah rahmet eylesin ama onların 80 senede yaptığının 3 katı 5 katını biz 20 senede yaptık. Bugün burada hep beraber olmak, yüzü gülen insanlarla mutluluk içerisinde hep birlikte aynı kaderi paylaşıyor olmak bizim için övünç vesilesi” ifadelerini kullandı.

İncesu’nun özel ve atmosferini farklı bir yer olduğunu söyleyen Vali Gökmen Çiçek, “Öncelikle İncesu’da olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum İncesu gerçekten sokaklarıyla o mistik yapısıyla özellikle külliyesiyle sokaklarında yürüdüğünüzde sanki 1500’lü yıllarda yaşayan birisi size selam verecekmiş gibi hissettiriyor. Ne zaman bu sokaklarda gezsem tarihin içerisinde kaybolacağız gibi hissediyorum. Memduh Başkanımla ne zaman yorgun hissetsek mutlaka İncesu’ya dinlenmeye geliyoruz. İncesu özel bir yer, atmosferi ile farklı bir yer. Biz Kayseri’de bütün yöneticiler olarak birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Sürekli birbirimizle irtibat halindeyiz. Biz bu Kayseri’de birbirimizi sevmekten dolayı çok mutluyuz. Bir de siz varsanız bakanım Keyfimize değmeyin” şeklinde konuştu.

Üzümlerin tüm dünyada tanıtılmasını temenni ettiğini dile getiren AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, “Türkiye şanslı coğrafyası olan ülkelerden birisi 1400’e yakın üzüm çeşidimiz var bunların büyük bir bölümü de bu bölgede üretiliyor ama her şeyden önce insanımızın özverisiyle bakımıyla gerçekleşiyor. Ben belediye Başkanına, bütün üreticilerimize ve bunların satılmasına vesile olan herkesi kutluyorum. Bunun çok önemli bir çaba olduğunu biliyorum. Festivalin bereketle daha da çoğalmasını üzümlerimizin tüm dünyada tanıtılmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, “Bir hekim olarak üzüm konusunda sözlenecek çok söz var. Üzüm kandır, üzüm candır, üzüm olmazsa olmazdır, Üzümün vatanı da İncesu’dur. Üzüm bizim olmazsa olmazımız. Pekmez olur, kedi bacağı olur, olur da olur. Kurusu olur, yaşı olur cevizle de birbirine çok yakışır. Böyle anlamlı bir çalışmayı yapan Mustafa İlmek başkanımıza teşekkür ederim” dedi.

Festivalde konuşan İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek de şunları söyledi: “Üzümlerin yetiştirilmesi, üretilmesi bir uyana bunların pazarlanması da önemli bir husus oluşturuyor. Memduh Başkanıma teşekkür ediyorum. Yol kenarı tesisimizi tamamlamak üzere inşallah yoldan geçen günlük 11 bin aracın, İncesu’nun üzümünü, pekmezini, salamura peynirini, yaprağını tanıtacağız ve memleketimiz insanının bir giriş sağlamış olacağız inşallah. Sadece üzün değil çok ekşi bir tat olan yaprağımız da var. Yaprağımızın tanıtımı, üretimi, sunumuyla alakalı bir projemiz var. İnşallah bunu da yapmış olacağız. Vatandaşlarımızın damağına sunacağız. Pekmezinde üzümün türevi olarak tüketilmesi ve sunulması da ciddi bir şekilde önem arz ediyor. 2020 yılında pekmez üretim tesisimizi faaliyete geçirdik, buradan ürettiğimiz pekmezleri seri bir üretim yapmak mecburiyetindeyiz. Artık çikolata yok İncesu pekmezini kurumlara ikram olarak götürüyoruz.”

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.