DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20747881,43%
Kayseri
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
HZ. HÜSEYİN’İN ŞEHİT EDİLMESİ VE KERBELA

HZ. HÜSEYİN’İN ŞEHİT EDİLMESİ VE KERBELA

ABONE OL
Temmuz 28, 2023 14:48
HZ. HÜSEYİN’İN ŞEHİT EDİLMESİ VE KERBELA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakınının 10 Ekim 680’de Yezid bin Muaviye’nin adamlarınca şehit edilmesiyle sonuçlanan Kerbela olayı,
Müslümanların hüzünle yad ettiği bir acı olarak bilinir.Irak’ın Kufe şehrinin yakınlarında yer alan Kerbela çölünde yaşanan bu elim olay, İslam tarihinde yaşanmış en ibret ve hüzün verici olaylara şahit olmuş olaylardan birisidir. Kerbela Olayı her yıl dünyanın bir çok ülkesinde Müslümanlar tarafından yad edilir.

Emevi Devleti’nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan’ın uzun süren siyasi mücadeleler sonucu 661’de halifelik makamını ele geçirmesiyle başlayan süreç, halifelik makamını saltanata dönüştürmek için oğlu Yezid adına halktan biat etmelerini istemesiyle devam etti.

Muaviye’nin 680’de ölümünden sonra yerine geçen oğlu Yezid, ilk iş olarak Dördüncü Halife Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin’in kendisine biat etmesi talebinde bulundu.

Yezid’in halifeliğinin kabulü için Ehlibeyt üzerinde kurduğu baskıyı zamanla artırması üzerine Hz. Hüseyin, çevresindekilerle Mayıs 680’de Mekke’ye doğru hareket etti.

KUFELİLER İHANET ETTİ

Yezid’in halifeliğini kabul etmeyen Kufeliler de Mekke’ye gelerek, Emevilere karşı birlik olma teklifiyle Hz. Hüseyin ve akrabalarını şehirlerine davet ettiler.

Daha önce hem babası Hz. Ali’ye hem de ağabeyi Hz. Hasan’a ihanet eden Kufelilerin bu teklifine şüpheyle yaklaşan Hz. Hüseyin, öncü olarak amcasının oğlu Müslim bin Akil’i Kufe’ye gönderdi.

Kufe’de 18 bin kişi Müslim’in önünde Hz. Hüseyin’e biat etti. Ancak daha sonra Kufeliler ihanet ederek, Emevilerin Müslim’i öldürmesine göz yumdu.

Kufelilerin halifeliğine biat etmesini memnuniyetle karşılayan ama Müslim’i öldürmesinden haberdar olmayan Hz. Hüseyin, aile fertleriyle Kufe’ye doğru yola çıktı.

Yolda Müslim’in başına gelenleri haber alıp Kufe’ye gitme kararını gözden geçiren Hz. Hüseyin, Müslim’in oğullarının babalarının intikamını almak istemelerini söylemesi üzerine ilerleyişine devam etti.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.