DOLAR 32,4020 -0.12%
EURO 34,8084 0.18%
ALTIN 2.434,31-0,16
BITCOIN 2015965-2,95%
Kayseri
18°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Hamsiye 1 hafta da yüzde 80 zam geldi

Hamsiye 1 hafta da yüzde 80 zam geldi

ABONE OL
Ocak 27, 2024 09:07
Hamsiye 1 hafta da yüzde 80 zam geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sofraların sevilen ve vazgeçilmeyen lezzeti balık cep yakıyor. Balığın az olmasından dolayı balık fiyatları da yükseldi. Hamsiye 1 haftada yüzde 80 zam gelerek kilosu 120 liradan satışa sunuldu.

Balığın az çıkmasından dolayı kışın vazgeçilmez lezzetlerinden olan balıkta cep yakıyor. Önceki haftalarda kilosu 70 liradan satılan hamsi ise yüzde 80 zam gelmesiyle birlikte 120 liradan satılıyor. Hamsinin fiyatının yüksek olması ise vatandaşların diğer balık çeşitlerine yönelmesine sebep olduğunu dile getiren Balıkçı Çetin Çolak, “Balık az çıkıyor. Hem balık az çıktığı için hem de satışlar ihale usulü yapıldığı için fiyatlar yükseliyor. Vatandaşta fiyatları bizim yükselttiğimizi sanıp bize tepki gösteriyorlar. Bizde toptancının müşterisiyiz. Yüzde 80 gibi bir zam geldi balığa. Şu an böyle belki düşebilir fiyat ya da daha da yükselebilir. Belli değil. Kayseri’deki vatandaşlar genel olarak hamsiyi tüketiyor. Hamside yüksek olunca alternatif balıklara yöneliyorlar. Hamsi yerine somon, çupra veya mezgit alıyorlar. Vatandaş balığı pahalı buluyor. Balık gerçekten pahalı. 2 kilo hamsi alsam 250 lira ediyor. Salatasını falanda eklediğimizde 300—400 lirayı buluyor. 5 kişilik bir aile 500 liraya evde akşam yemeğinde balık tüketebilecek. Müşterilerimizin çoğu emekli zaten. Alt tabaka güçlenmediği sürece piyasada canlılık bekleyemeyiz. Önceki yıllara göre işlerimiz çok düşük. Vatandaşlarda alım gücü yok. Vatandaş kirada oturuyor 10 bin liraya aldığı maaşta zaten 10 bin lira. Nasıl olacak. Sadece balıkçılık sektöründe değil genel olarak esnafa baktığınız zaman iş yok diyorlar” ifadelerini kullandı.

Her gün yeni bir zammın yapıldığını söyleyen Vatandaş Mehmet İşyar, “Millet, emekli usandı. Buna bir çare bulsunlar. Denetim yok. Balık fiyatları da çok pahalı. Havalar az ısınınca balık fiyatları da artmaya başladı” şeklinde konuştu.
Hamsinin fiyatının şu an 2 katı olduğunu ifade eden vatandaş Uğur Kaya, “Hasat zamanı ürünün fiyatının düşmesi lazım ama yükseliyor. Ayda bir zor balık tüketebiliyoruz. 1 ay önce 60 liraya almıştık bir kilo hamsiyi. Şu an 120 lira. 2 katı olmuş” diye konuştu.
Ferhat Bülbül ise, “Balık fiyatları normal ama vatandaşta para yok. Hafta da bir alabilirsek alıyoruz. Ekonomi biraz sıkıntılı” dedi.
Hastalığından dolayı balığı sürekli olarak tüketmesi gerektiği fakat fiyatlardan dolayı istediği gibi alamadığını dike getiren vatandaş Meryem Bülbül, “Keşke biraz fiyatlar düşse bizde güzelce yiyebilsek. Balık fiyatlarının düşmesini istiyorum. Doğuştan balık pulu (iktiyozis) hastalığım var. Balık tüketmem gerekiyor ama alamıyoruz” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.