DOLAR 32,4995 0.33%
EURO 34,7227 0.33%
ALTIN 2.409,661,25
BITCOIN 1845592-6,12%
Kayseri
18°

HAFİF YAĞMUR

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Gevher Nesibe Camii

Gevher Nesibe Camii

ABONE OL
Ağustos 26, 2023 14:16
Gevher Nesibe Camii
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri tarihini her miliminde yaşatmayı sürdüren Gevher Nesibe Camii, doğayla iç içe olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Peki camiinin adını aldığı Gevher Nesibe kimdir?
Kayseri’nin Kocasinan İlçesi’ne bağlı Gevher Nesibe Mahallesi’nde bulunan Gevher Nesibe Camii, Mimarsinan Parkı’nın içinde bulunması sebebiyle doğayla iç içe bir halde. Diğer bir yandan altında bulunan kütüphane de dikkat çekiyor.
GEVHER NESİBE MEDRESESİ, TÜRBESİ VE ÇEŞMESİ
Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev yapıyı, kız kardeşi Gevher Nesibe’nin vasiyeti üzerine, 1204 yılında inşa ettirmeye başlamıştır. Yapı; tıp medresesi (tıbbiye), şifahane (hastane) ve bimarhane bölümlerinden oluşmaktadır. Gevher Nesibe Medresesi, Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesi olması bakımından dikkat çekicidir. “Çifte Medrese” adıyla da anılan medresenin içindeki kümbette Gevher Nesibe’nin kabrinin yer aldığı tahmin edilmektedir. Eski Türklerde ve Selçuklularda akıl hastalarına yönelik su ve müzik sesiyle tedavi uygulanan bimarhane bölümünde hastaların düzenli yıkanabilecekleri hamam da mevcuttur. Yapı, günümüzde Selçuklu Medeniyeti’nin her yönüyle ele alındığı ve bimarhane bölümündeki uygulamaların canlandırmalarla sunulduğu Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Şifahane ve medrese olarak iki bölümden oluşan yapı, dört eyvanla çevrelenmiş açık avluları ile tipik Selçuklu mimarisi planına sahiptir. Şifahane’nin taç kapısı Selçuklu taş işçiliğinin olgun bir örneğini sunar.

GEVHER NESİBE KİMDİR?
Gevher Nesibe, 2’inci Kılıçarslan’ın kızı olarak 1165 yılında dünyaya geldiği söylenmektedir. Gevher Nesibe, saray başsipahisine aşık olmuştur fakat ailesi evlenmelerine izin vermemiştir. Bu olayın ardından verem hastalığına yakalanan Gevher Nesibe, doktorların uğraşlarına rağmen 1204 yılında verem hastalığından Kayseri’de ölmüştür.
Gevher Nesibe’nin adını taşıyan birçok yapı var. İsmini taşıyan yapılardan, Gevher Nesibe camii ve Gevher Nesibe hastanesi öne çıkmaktadır. Diğer bir yandan ise 1993 yılında Venüs gezegeninde bir tepeye de ismi verilmiştir.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.