DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20744608,70%
Kayseri
15°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Ev hanımları emekli olma başvuru şartları nelerdir?

Ev hanımları emekli olma başvuru şartları nelerdir?

Hiç sigorta girişi olmayan kadınlara borçlanma ile emeklilik yolu açılıyor. Bu şekilde ev hanımlarına çalışmadan emeklilik yolu açılmış oluyor. Bu bağlamda ev hanımları da artık emekli olacak. Peki, ev hanımları emekli olma başvuru şartları nedir?

ABONE OL
Eylül 24, 2022 05:14
Ev hanımları emekli olma başvuru şartları nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birçok ev hanımı emekli olma başvuru şartlarını araştırıyor. Daha önce hiçbir yerde çalışmamış ve haliyle daha önceden hiç sigortası gösterilmemiş ev hanımları, emekli olma yollarını araştırıyor. Bizlerde, hiç sigorta girişi olmayan evli kadınların nasıl emekli olabileceğini araştırdık. Ev hanımları emekli olma başvuru şartları nedir? Hiç sigorta girişi olmayan kadınlara borçlanma ile emeklilik yolu nasıl açılıyor? Ev hanımları çalışmasa dahi borçlanarak nasıl emekli olabilir? Doğum parası ne kadar? İsteğe bağlı sigorta ile emekli nasıl olunur? Tüm sorularınızın cevaplarını ayrıntılı olarak bu haber içeriğinde derledik.. İşte ayrıntılar…

 

Sigortası olmayan ve 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı verilmesini düzenlemesini ön gören Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı 'na sunuldu.

Söz konusu kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu 'na gönderilmesi ve daha sonra işleme alınması bekleniyor. Teklif TBMM Genel Kurulu'ndan da geçtikten sonra düzenleme hayata geçecek ve ev hanımlarına emeklilik hakkı verilecek.

BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK YOLU

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, ev hanımlarına emeklilik için 3 şart aranacağı bildirildi.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının “çalışmasa dahi borçlanarak emekli” olabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Duman, “Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor” diye anımsattı ve ekledi:

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.

YASAYA ONAY BEKLENİYOR

 

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

SGK BORÇLANMA ÜCRETLERİ ARTTI

Yılbaşından itibaren asgari ücrete gelen zamla beraber bu borçlanmaların tutarları da değişmiştir. 2020 yılı itibarıyla yurt dışı borçlanmasının günlük asgari tutarı 44.14 lira, diğerlerinde ise 31.39 liradır.

7200 GÜN BORÇLANILIRSA….

Yasanın kabul edilmesi halinde ev hanımlığı borçlanması yurt dışı borçlanması gibi değerlendirilirse hiç çalışması olmayan ev hanımlarında 7.200 gün için 317 bin 808 lira, analık borçlanması gibi değerlendirilirse de 226 bin lira ödenmesi gerekecek.

Farklı bir yöntemle ev hanımlığı borçlanması için daha makul bir tutar belirlenirse faydalanabilecek kişi sayısı çok daha fazla olacaktır.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

İsteğe bağlı sigortadan ev hanımlarının faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Bu şartlar şöyle;

Sigortalı olarak herhangi bir yerde çalışmamak,

 

18 yaşından büyük olmak,

Herhangi bir gelire sahip olmamaktır.

En son maddeyi açmak gerekirse bir gayrimenkulünüz var ve bu gayrimenkul üzerinden kira alıyorsanız isteğe bağlı sigortalı olamıyorsunuz. Kısacası gelir vergisine tabi olmamanız şartı aranıyor. Fakat evinizde el işi, dikim vb. işler ile uğraşıp para kazanıyorsanız, bu sigorta türünden faydalanmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İLE EMEKLİLİK

Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmeleri için aşağıdaki şartları yerine getirmiş olmaları gerekiyor.

Bu sigorta türünden yararlanmanın şartlarından birincisi gün sayısını doldurmuş olmaktır. Sigortaya başvurulan tarihten itibaren 25 yıl boyunca prim ödemesi yapılması gerekiyor. Bu süre toplu ödeme yöntemi ile kısaltılamıyor.

Diğer bir şart ise 25 yıllık prim ödemesi doldurulmuş olsa bile 58 yaşına kadar beklemek gerekiyor.

https://www.kamupersoneli.net/

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.