DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Kayseri
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu: Teknoloji sektörü büyümeye devam edecek

Dünya ekonomi piyasasında son 15 yıllık dönemde en çok büyüyen sektörün teknoloji olduğuna dikkat çekildi.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 20:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ünlü ekonomist ve yatırım danışmanı Önder Tavukçuoğlu, 2008 ila 2021 yılları arasında bir hayli büyüyen teknoloji sektörünün bundan sonra da yükselişinin devam edeceğini söyledi.

Twitter’da katıldığı canlı yayında konuşan Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, ekonomi piyasalarına yönelik soruları cevapladı. Ayrıca izleyicilerden gelen soruları yorumladı. Twitter’da 200 binden fazla takipçisi bulunan Ekonomist Tavukçuoğlu, uzun bir aranın ardından takipçileriyle canlı yayında buluştu. Yaklaşık iki saat süren yayını 60 binden fazla kişi izledi.

Piyasalardaki değişim sürecine ilişkin soruyu yanıtlayan Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, “Değişim sürecine giren sektörlerde önümüzdeki10 yıl içerisinde yüksek maliyetli yatırımlar yapılacak. Bu yüzden daha düşük sermaye gerektiren teknoloji, yazılım veya alüminyum, bakır gibi madencilik sektörüne bağlı olan bazı emtialar önce çıkacak” ifadelerini kullandı.

“10 yıl içerisinde yüksek maliyetli yatırımlar yapılacak”

Tavukçuoğlu, 2008 yılından sonra dünyanın hızlı bir değişim sürecine girdiğini belirterek, “Bazı geleneksel sektörler saf dışı kaldı. Önceden bir otomotiv veya bankacılık sektörü hissesi alındığında en az 5 ya da 10 yıl beklenilirse reel anlamda çok büyük kazançlar elde ediliyordu.  Fakat artık öyle değil. 2008-2021 yılları arasında olduğu gibi teknoloji odaklı sektörler öne çıkmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Bazı sektörlerin ise değişim sürecine gireceğini ifade eden Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu değişim çok maharet gerektiren bir şey. Sektörler değişim içerisine girerken çok yüksek maliyetler yapmak zorunda kalacaklar. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde yüksek maliyetli yatırımlar yapılacak. Bu yüzden daha düşük sermaye gerektiren teknoloji, yazılım veya alüminyum, bakır gibi madencilik sektörüne bağlı olan bazı emtialar önce çıkacak. Bu değişimi yakalamak için öncelikle sektörleri iyi analiz etmek gerekiyor. Sektörlerin hangisinin öne çıkacağı, hangisinin daha orta vadede, hangisinin daha uzun vadede öne çıkacağı tartılmalıdır. Uzun vadeli yatırım bu noktada çok önemli.”

2021’de ve takip eden yıllarda öne çıkacak sektörlerin hangileri olacağına ilişkin soruya cevap veren Tavukçuoğlu şöyle sıraladı: Teknoloji, Yazılım, Yapay zeka, girişim sermayeleri, sağlık, genetik, ilaç, gıda ve tarım.

Eşitlik ilkesi uygulanabilmesi için robotik sistemler regüle edilmeli

Piyasada eşitlik ilkesi olmasına rağmen yatırımcıların eşit işlem yapamadığını gündeme getiren Tavukçuoğlu, günlük işlem hacminin yüzde 70’inden fazlasını robotların yaptığını belirtti.

Ekonomist Tavukçuoğlu, günlük işlem hacminin yüzde 70’inden fazlasını robotların yaptığına dikkat çekerek, “Ben bir hisse için al ya da sat için tuşa basarken robotlar, benden bin kat daha hızlı işlem yapabiliyor. Hatta benim hissemi sisteme girer girmez alıp satabiliyor. O yüzden orada bir eşitlikten söz etmek oldukça güç. Kesinlikle algoritmikrobotik sistemlerin tekrardan regüle edilip ondan sonra piyasaya sokulması gerekiyor” dedi.

Koronavirüs en çok gelişmiş ülkeleri etkiledi

Bir yıldan fazla süredir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten en fazla etkilenen ülkelerin Avrupa ve gelişmiş ülkeler olduğunu söyleyen Ekonomist Önder Tavukçuoğlu bunun sebebi olarak da “Gelişmiş ekonomilerde yaşayanlar ekonomik dalgalanmalara, küçülmelere ya da kapanmalara alışık değiller” açıklamasında bulundu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.