DOLAR 32,2989 0.07%
EURO 34,9973 -0.04%
ALTIN 2.449,160,13
BITCOIN 1998572-0,85%
Kayseri
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Çalışma ve eserlerini kuruluşun 100’üncü’yılına armağan etti

Çalışma ve eserlerini kuruluşun 100’üncü’yılına armağan etti

ABONE OL
Ekim 31, 2023 17:12
Çalışma ve eserlerini kuruluşun 100’üncü’yılına armağan etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bünyesinde birçok akademisyen, tarihçiler ve araştırmacıyı barındıran; Kapadokya Bölgesi, Kültepe Ören Yeri ve Koramaz Vadisi özelinde tarihi, kültürel çalışmalarda bulunan Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği’nin Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel düzenlediği toplantıda dernek bünyesince yapılan birçok tarihi, kültürel çalışma ve eserler kuruluşun 100’üncü yılına atfedildi.
Bünyesinde birçok akademisyen, tarihçiler ve araştırmacıyı barındıran; Kapadokya Bölgesi, Kültepe Ören Yeri ve Koramaz Vadisi özelinde tarihi, kültürel çalışmalarda bulunan Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği, Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya; Dernek Başkanı Ünlü Tarihçi Halit Erkiletlioğlu, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve Prof. Dr. Osman Özsoy, Tarihçi Mustafa Cingil, Akademisyen Dr. Öğretim Üyesi Bilgin Yazlık ve birçok dernek üyesi katılım sağladı. Toplantıda, yapılan birçok tarihi ve kültürel çalışma ve eserler, kuruluşun 100’üncü yılına atfedildi.
Kuruluşun 100’üncü yılı kutlayan Dernek Başkanı Halit Erkiletlioğlu; Anadolu’da tarihin ve kültürün değerlendirilmesi, korunmasının cumhuriyetle ve Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihe/sanata ilgili olmasıyla sağlandığını belirtirken, “Anadolu’da Cumhuriyet öncesi dönemde büyük bir kültür soygunu söz konusudur. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere birçok ülke gerek satın alarak gerekse başka isimler altında Anadolu’nun geçmişinden günümüze ulaşan paha biçilmez eserleri yurt dışına kaçırmışlardır. Anadolu’da tarihin, kültürün ve sanatın değerlenmesi ve korunmaya başlaması ancak Cumhuriyetle mümkün olmuştur. Cumhuriyetten önce sıradanlaşan arkeolojik talan Cumhuriyetle birlikte bir anda kesilmiştir. Üstelik Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bir tarih ve sanat sevdalısı olması bu süreci oldukça hızlandırmıştır. Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından sonraki ilk emirlerinden birisi Anadolu’daki arkeolojik araştırmalara önem verilmesidir. Tarihle bu kadar yakından ilgilenen ve Cumhuriyeti kurmakla tarihe ölümsüz bir imza atan bu büyük lidere İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi, Yahya Kemal’in başkanlığında toplanarak oy birliğiyle fahri müderrislik vermiş ve Gazi, 19 Eylül 1923 tarihinden itibaren artık tarih alanında Mustafa Kemal olmuştur” şeklinde konuştu.
Kültepe, Koramaz ve Kapadokya’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi, geçmişte yapılan çalışmaların başarılı olduğunun bir kanıtı olduğunu söyleyen Başkan Erkiletlioğlu, “Kültepe kazılarının ilk defa resmi olarak Ankara Üniversitesi’nden Tahsin Özgüç başkanlığında 1948 yılından itibaren yapılmaya başlanması, Kapadokya’nın UNESCO Dünya Miras Listesine 1986, Kültepe’nin 2015 yılında aynı listeye girmesi ve Koramaz Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Aday Listesine 2020 yılında dahil olması özetlenen tabloyu doğrulamaktadır. Bu yıl yüzüncü yaşını kutladığımız genç Cumhuriyetimize biz araştırmacılar, tarihçiler ve akademisyenler olarak çok şey borçluyuz ve minnettarız. Bugün arkeolojik araştırmalar yapabiliyorsak, UNESCO Dünya Mirası listelerine dahil olacak mirasları araştırıp sunabiliyorsak, bulduğumuz eserleri Türkiye’deki müzelerde başarıyla sergileyebiliyor ve koruyabiliyorsak bunu en başta Cumhuriyete borçluyuz” diye konuştu.
Başkan Erkiletlioğlu; dernek olarak cumhuriyetin 100’üncü yılı adına ‘Kayseri Kaleleri ve Surları eserini, Koparılan Sayfalar eserini, Neler Çektim Neler sergisini, Dört Dörtlük Tarih programı, Kültürel Mirasımızın Korunması ve 100’üncü Yılına Yansıma konferansı, steatit taşından yapılan 4200 yıl öncesine ait Figür Kalıbı’nı, Diyarbakırlı Said Paşa ve Dîvânı eserini, Kayseri Yazıları kitabını, Kayseri Derevenk-Gesi ve Koramaz Vadi Yerleşimleri üzerine yazılan kitabı, Anadolu’nun İmarında Yarışmalar 1930-1990 kitabını, Cami Kebir Kapıları projesini, Keykubadiye Kazısı 2023 Buluntularını, Diz Protezi ve Omuz Artroskopisi Cerrahisinde Robotik Cerrahi Kodlama uygulamasını, Mitral Kapak Onarımı uygulamasını, Anadolu’nun İlk Biyodinamik Tarım Takvimi buluntusunu, Salvectan uluslararası patenti’ çalışma ve eserleri atfedilirken dernek üyelerince 160 öğrenciye verilen burs sayısı da 370’e yükseltildiğini söyledi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.