DOLAR 32,3563 -0.02%
EURO 34,7918 -0.01%
ALTIN 2.393,94-0,10
BITCOIN 19215402,91%
Kayseri
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

BBP: “Türk Lirası’nın değer kaybetmesine seyirci kalamayız!”

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu, Türkiye’nin kısa vadeli dış yükümlülükleri yüksek, rezervleri düşük ve risk primi (CDS primi) yüksek bir ülke olduğu için Türk Lirası’nın (TL) her geçen gün değer kaybettiğini söyledi.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 23:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BBP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu, Türkiye ekonomisinin iç ve dış dinamiklerini göz önünde bulundurarak Türk parasının itibarsızlaşmasına yönelik olarak partisinin itiraz, tespit ve önerilerini paylaştı.

Doların, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin paralarına karşı değer kazandığını ifade eden Yardımcıoğlu, en çok değer kaybeden paranın TL olduğunu belirterek; bugün itibarıyla CDS primi 400 baz puanın üzerinde bulunan Türkiye’nin yatırım açısından dünyanın en riskli üç ülkesinden biri olduğunu kaydetti. TL’deki değer kaybının bir nedeninin de Türkiye’de yüzde 55 dolayında ölçülen Dolarizasyonun büyük etkisi olduğunu aktaran Yardımcıoğlu, hükümete ivedi olarak Türk ekonomisinin risk listesini belirleme ve bu riskleri ortadan kaldırma çağrısında bulundu.

BBP’li Yardımcıoğlu, “Dolar, gelişmiş ülke paralarına karşı değer kaybederken gelişmekte olan ülke paralarından çoğuna karşı değer kazanıyor. En çok değer kaybeden para ise Türk Lirasıdır” dedi.

“TL, EN ÇOK DEĞER YİTİREN PARA KONUMUNDA”

ABD’de enflasyonun beklenmedik bir artış sergilemeye başladığına işaret eden Yardımcıoğlu, şöyle konuştu: “Nisan ayında enflasyonun yüzde 0,8 olarak netleşmesiyle birlikte 12 aylık enflasyon (tüketici fiyatları bazında) yüzde 4,2’ye yükselmiş durumdadır. Bu oran küresel krizin çıktığı 2008 yılından bu yana en yüksek enflasyon oranıdır. ABD Merkez Bankası FED’in uzun dönemli hedefinin yüzde 2 oranında enflasyon olduğu dikkate alınırsa yüzde 4,2’lik oran ABD ekonomi için ciddi bir tehdittir. İşte bu gelişmenin sonucu olarak dolar, diğer paralara karşı değer kaybedecektir. Ama bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde neden tam tersi bir netice ortaya çıkmaktadır? Günümüzde FED’in faiz tavanı yüzde 0,25’tir. Bu oran 2020 Mart ayından beri aynı seviyede beklemektedir. Gerek enflasyondaki yükseliş gerekse FED üzerindeki bu baskı doların diğer gelişmiş ülke paralarına karşı değer kaybetmesine yol açarken; bizim gibi kısa vadeli dış yükümlülükleri yüksek, rezervleri düşük, risk primi (CDS primi) yüksek olan gelişme yolundaki ülkeleri çok daha fazla etkilemektedir. Türkiye bu konumda olduğu için TL, en çok değer yitiren para konumunda bulunuyor.”

TL / Dolar kurunun yılbaşında 7,44 iken bugün 8,44 düzeyinde seyrettiğini dile getiren Yardımcıoğlu, buna göre TL’nin son beş ayda yüzde 12’ye yakın değer kaybettiğini ifade etti.  Açıklamasında Türkiye’nin risk primi itibariyle dünyanın en riskli üç ülkesinden biri olduğuna dikkat çeken Yardımcıoğlu, muhalefetin ekonomi söylemlerini de eleştirdi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.