DOLAR 32,5429 0.29%
EURO 34,9125 0.33%
ALTIN 2.444,740,28
BITCOIN 20710380,73%
Kayseri
25°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Bankalar artık o ücreti alamayacak!

Bankalar artık o ücreti alamayacak!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan yeni karara göre bankalarda ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı. Ayrıca Resmi Gazete'de yayımlanan BDDK'nın finansal tüketiciler ile ilgili değişikliği kararlarına göre EFT ücretleri ile ilgili de düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre bundan sonra bankalar en fazla 100 TL eft ücreti alabilecek. Bankaların alacağı ücretler hakkında detaylar haberimizde...

ABONE OL
Eylül 24, 2022 05:07
Bankalar artık o ücreti alamayacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK)  finansal tüketiciler ile ilgili değişikliği yayımlandı.

BANKALAR ARTIK HESAP İŞLETİM ÜCRETİ VE HESAP AÇILIŞ ÜCRETİ ALAMAYACAK

Bankalar hakkında açıklama yayımlayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ise yapılan değişikliklerle ilgili bilgi paylaştı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, bankalarda ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı.

BANKALARIN EFT ÜCRETLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME YAYIMLANDI

EFT ücretlerine hem ticai hem de finansal tüketiciler için üst sınır getirildi. Yayımlanan kararda EFT ile ilgili, ” EFT işlemlerinden alınabilecek ücret, işlem tutarının 1.000 TL ve altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 TL’yi, ATM’den yapılan işlemlerde 2 TL’yi, diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5 TL’yi geçemez. İşlem tutarının 1.000 TL ile 50.000 TL arasında olması halinde bu sınırlar sırasıyla 2 TL, 5 TL ve 10 TL olarak, işlem tutarının 50.000 TL üzerinde olması halinde bu sınırlar sırasıyla 25 TL, 50 TL ve 100 TL olarak uygulanır.” denildi.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI

Konuya ilişkin açıklama şöyle: 

Bankalarca ticari müşterilere “Ticari Krediler”, “Dış Ticaret”, “Nakit Yönetimi” ve “Ödeme Sistemleri” kategorilerinde sunulacak ürün ve hizmetler karşılığında alınabilecek ücretler 51 kalemle sınırlandırılmıştır.

Bakanlar Kurulunun 2006/11188 sayılı Kararına istinaden Bankamızca çıkarılan “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında 2006/1 Sayılı Tebliğ”in 4 üncü maddesi ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırlarının serbestçe belirleneceği düzenlenmiştir. Ancak, zaman içinde bankalarca aynı mahiyette olmakla birlikte farklı isimler altında çok sayıda ücret, komisyon ve masraf alındığı, tahsil edilen bedellerin karşılaştırılabilir olmaktan uzaklaştığı ve aşırı ücretlendirmeler yapılabildiği gözlenmiş; müşteri şikâyetleri önemli ölçüde artmıştır.

 

Bu duruma istinaden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 3 Ekim 2014 tarihinde çıkarılan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile finansal tüketicilerden alınabilecek ücretler sadeleştirilmiş ve fiyatlandırmada şeffaflık sağlanmıştır. Ancak, ticari müşterilerden alınan ücretlere ilişkin sorunlar devam etmiştir.

 

Yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucunda; bankalarca ticari müşterilere sunulacak ürün veya hizmetler karşılığı alınabilecek ücretlerin tür ve niteliklerinin, azami miktar ya da oranlarının ve bunlara ilişkin standartların belirlenerek, tahsil edilen ücretlerin daha şeffaf, anlaşılır ve karşılaştırılabilir olmasını sağlamak üzere düzenleme yapılması uygun görülmüştür. Bu amaçla, “Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında 2020/4 Sayılı Tebliğ” yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğ ile;

Bankalarca ticari müşterilere “Ticari Krediler”, “Dış Ticaret”, “Nakit Yönetimi” ve “Ödeme Sistemleri” olmak üzere dört kategoride sunulacak ürün ve hizmetler karşılığında alınabilecek ücretler 51 ücret kalemiyle sınırlandırılmıştır.

Bazı ücret kalemlerine niceliksel veya niteliksel sınırlamalar konulmuştur.

Şeffaflığın sağlanması amacıyla bankalara bilgilendirme yükümlülükleri getirilmiştir.

Tebliğde yer alan düzenlemeler, 1 Mart 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup, bu tarihten önce kurulmuş sözleşmelere yürürlük tarihinden sonra gerçekleştirilecek işlemler bakımından da uygulanacaktır.

Tebliğde sınırlanan ücretlere ilişkin tutarlar ve oranlar üst sınır niteliğinde olup, uygulanacak ücretler ve oranların rekabetçi piyasa şartları ve bankalar ile ticari müşteriler arasındaki iş ilişkisi çerçevesinde belirleneceği tabiidir.

Ayrıca, 2006/1 Sayılı Bankamız Tebliğinin 1 Mart 2020 tarihinde yürürlükten kaldırılarak , bu Tebliğ yerine “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/3)”in yürürlüğe konulması kararlaştırılmıştır. 2020/3 sayılı Tebliğ ile, yürürlükten kaldırılan Tebliğin faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler haricindeki hükümleri genel itibarıyla korunmuş olup, BDDK düzenlemeleri ve uluslararası faizsiz finans ilke ve esasları göz önüne alınarak, katılma hesaplarında uygulanacak kâr ve zarara katılma oranları hususunda değişiklik yapılmıştır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.