DOLAR 32,2511 0.14%
EURO 35,0023 0.27%
ALTIN 2.417,880,36
BITCOIN 22129711,68%
Kayseri
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bakan açıkladı:”İşsizlik fonu kamu bankalarında kullanıldı” İşsizlik fonu nedir?

Bakan açıkladı:”İşsizlik fonu kamu bankalarında kullanıldı” İşsizlik fonu nedir?

TÜİK, haziran ayında işsizliğin yüzde 13'e yükseldiğini açıklamıştı. DİSK-AR ise haziran ayı verilerine göre geniş anlamda işsizliği 7 milyona yaklaştığını duyurmuştu. Ocak 2019'da işsizlik fonu alarm veriyor diye haberler gündemi meşgul etmişti. İYİ Parti Denizli Milletvekili Öztürk'ün işsizlik fonu hakkındaki sorusuna Hazine Bakanı Berat Albayrak kamu bankalarında kullanıldığını açıkladı. İtiraf niteliğinde değerlendirilen açıklama işsizlik fonu nedir? Kimler nasıl yararlanıyor ? İşsizlik raporu 2019 verilerinde neler var? sorularında beraberinde gündeme taşıdı.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 01:57
Bakan açıkladı:”İşsizlik fonu kamu bankalarında kullanıldı” İşsizlik fonu nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün soru önergesine verdiği yanıtta işsizlik fonunun kamu bankalarında kullanıldığını söyledi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, önergesinde Eylül 2018’de Halkbank, VakıfBank ve Eximbank’ın 2 gün içerisinde 10 milyar 875 milyon TL tutarında tahvil satarak sermaye yeterlilik oranlarını iyileştirdiklerine dikkati çekti.Bakan Albayrak, fondan ne kadar aktarım yapıldığını belirtmezken, “Bahsi geçen işlemler 4749 (Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun) sayılı kanunun 12. maddesi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir?” yanıtını verdi. Albayrak’ın belirttiği Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Yasa’nın “nakit, borç ve risk yönetimi” başlıklı maddesinde, kamu kaynaklarının nasıl değerlendirileceği düzenleniyor.

İŞSİZLİK FONU NEDİR?

İşini kaybeden sigortalıların, işsiz kaldıkları dönemin belirli bir bölümünde geçinebilmeleri için 2002 Mart ayında kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, işsizlerin güvencesi olmaya devam ediyor.

KİMLER NASIL YARARLANIYOR?

İşsizlik Sigortası Fonu'nun gelirini, sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı kesintileri ve yüzde 1 devlet payı, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlar ile işverenlerden alınan gecikme zammı ve faizler oluşturuyor.

Bir kişinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanabilmesi için belli şartlar bulunuyor. Öncelikle kişinin, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması, ardından da hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR'a şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.

Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda, 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere 180 gün, 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere 240 gün, bin 80 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere ise 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

2019 0CAK'TA  İŞSİZLİK FONU  ALARM VERDİ

İşsizlik Fonu'nda alarm zilleri çaldı. Fon tarihinde ilk kez gelirler, giderlerin altında kaldı. İşsizlik Fonu ay bazında da 390 milyon TL açık verdi. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Erdoğan Toprak, tarafından hazırlanan “İşsizlik Sigortası Fonu'' konusundaki raporda çarpıcı bilgiler yer aldı.

Rapora göre bu yıl nisan ayında fonun toplam geliri 3 milyar 90 milyon TL oldu. Gideri ise 3 milyar 480 milyon olarak gerçekleşti. Böylece fon tarihinde ilk kez gelirler, giderlerin altında kaldı. Ay bazında İşsizlik Fonu, 390 milyon TL açık vermiş oldu. İşsizlik Fonu'nun gelirleri yüzde 2 işveren primi, yüzde 1 işçi primi ve yüzde 1 devlet katkısı ile faiz gelirlerinden oluşuyor.

kamupersoneli.net

    En az 10 karakter gerekli