DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20592283,58%
Kayseri
16°

HAFİF YAĞMUR

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X

Akciğer Hastalıklarının En Önemli Sebebi Sigara

KAYSERİ, (BGC – ÖZEL HABER)- Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de can almaya devam ediyor. Akciğer kanseri farkındalık ayı olan kasım ayında Göğüs Hastalıkları Uzmanı Fatma Özdemir vatandaşlara uyarılarda bulundu. Akciğer kanserinin en önemli sebebinin sigara kullanımı olduğunu söyledi.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 06:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akciğer kanseri dünyada en fazla ölüm riski taşıyan kanser türü olarak biliniyor. Kasım ayı ise Akciğer kanseri farkındalık ayı olarak anılıyor. Akciğer kanserinin en önemli etkenlerinden olan sigara kullanımına değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Fatma Özdemir, “12 Kasım Dünya zatürre günü, 17 Kasım Dünya Akciğer kanseri günü ve 20 Kasım dünya KOAH günü olarak bilinir. Kasım ayının gelmesiyle birlikte covid haricinde salgın mevsimine yani grip mevsimine girmiş olduk. Zatürre akciğerin yumuşak dokusunu birtakım virüsler ya da bakterilerle mikrop kapması durumudur. Hastalarımız çoğunlukla öksürür, bazen balgamla gelirler. Balgamda bazen kan tükürme olabilir. Zatürre akciğerin bir hastalığıdır” diye konuştu.

“AKCİĞER KANSERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARA”

Akciğer kanserinin en önemli nedeninin sigara olduğunu belirten Özdemir, “17 Kasım ise dünya akciğer kanseri günü olarak bilinir. Akciğer kanserinin hale günümüzde daha en çok bilinen nedeni sigaradır. Akciğer kanseri de dünyada kanser ölümlerinin başında gelmektedir. Tek başına sınıflamak doğru olmaz, çünkü akciğer kanserinin birçok alt tipi vardır. Bunların bazılarının sigarayla ilişkisi olmasına rağmen bir kısmı da genetiktir” ifadelerini kullandı.

“KOAH HASTALIĞINDA TANI KONULDUTAN SONRA GERİ DÖNÜŞ OLMUYOR”

KOAH hastalığının dünyadaki kanser türlerinde ölüm oranında 3’üncü sırada olduğunun altını çizen Özdemir, “20 Kasım ise Dünya Koah günü olarak bilirin. Koah’ın da halen daha bilinen en sık sebebi sigaradır. Koah dünyadaki ölümlerin 3. nedeni. Koah hastalığını kronik bir hastalıktır. Tanı konulduktan sonra geri dönüş yoktur. Sadece birtakım tedavilerle ilerlemesini durdurabiliriz. En önemli önlem d hastanın sigarayı bırakmasıdır” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.