DOLAR 32,3498 0.3%
EURO 35,1307 -0.02%
ALTIN 2.304,851,21
BITCOIN %
Kayseri
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X
Af düzenlemesi ve ceza indirimi hakkında son dakika gelişmeler!

Af düzenlemesi ve ceza indirimi hakkında son dakika gelişmeler!

Birinci ve 2. Yargı paketi ile ele alınan ve halen mecliste tartışılan af düzenlemesi ve ceza indirimi hakkında ki son dakika gelişmelerine göre, MHP’nin önerisi ile bir defaya mahsus olarak denetimli serbestlik süresinin 4 yıl olacağı bekleniyor. Peki af yasası veya ceza indirimi ne zaman çıkar? Yeni ceza infaz yasasından kimler faydalanamaz? İnfaz süreleri ne kadar olacak? Yargı paketinde neler var? İşte tüm ayrıntılar…

ABONE OL
Eylül 24, 2022 03:19
Af düzenlemesi ve ceza indirimi hakkında son dakika gelişmeler!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonların gözü kulağı yeni çıkacak olan yeni yargı paketine çevrilmiş durumda. Af yasası ve ceza indirimi bekleyen yaklaşık 300 bin mahkûm ve mahkûm yakınları, ceza indirimi, af yasası ve denetimli serbestlik sürelerinin yer aldığı infaz yasasının detaylarında ki son dakika gelişmeleri merak ediyor.

Peki af yasası veya ceza indirimi ne zaman çıkar? Yeni ceza infaz yasasından kimler faydalanamaz? İnfaz süreleri ne kadar olacak? Yargı paketinde neler var? İşte Af düzenlemesi ve ceza indirimi hakkında son dakika gelişmeleri!..

DENETİMLİ SERBESTLİKTE 4 YIL DETAYI

Af olarak nitelenen infaz düzenlemesi için ise tamamen ayrı bir çalışma yürütülüyor. CNN Türk’ün edindiği bilgilere göre AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi birlikte çalışıyor. MHP’nin daha önce meclise verdiği yasa teklifi ile göz önünde bulundurularak şekillenmesi hedeflenen infaz düzenlemesinde, geçici bir madde ile MHP’nin denetimli serbestliğe dönük talebine yer verilmesi üzerinde duruluyor. Buna göre belli bir tarihten önce işlenen suçlara yönelik hüküm giyen ve 4 yıllık cezası kalanlar denetimli serbestlikten bir defaya mahsus faydalanabilecek. Ama bu kapsama uyuşturucu ile organize suçların girip girmeyeceği hala tartışılıyor.

Bir geçici madde ile bir defaya mahsus tanınacak denetimli serbestlik hakkının dışında, kalıcı düzenleme olarak da teklif de ayrı bir denetimli serbestlik maddesi yer alacak. O madde ile mevcut adli suçlarda 2 yıl terör suçlarından 1 yıl olan denetimli serbestlikte ki kriter cezanın 5’de 1’i olarak yeniden belirlenecek. Eğer teklif bu şekilde sunulursa 20 yıl hapis cezası alanlar cezasının bitmesine 4 yıl kala denetimli serbestlik ile cezaevinden çıkabilecek. 10 yıl ceza alan için denetimli serbestlik süresi ise 2 yıl olacak.

İNFAZ SURESİ YARIYA İNİYOR

Yargı paketinden ayrı olarak üzerinde çalışılan düzenlemede infaz sürelerinde kısalıyor. Mevcutta cezanın üçte ikisi çekilirken Yeni düzenlemede ½ oranında infazı gerçekleşecek. Böylece 10 yıl ceza alan kişi, içeride 5 yıl yatacak. Bunun 1/5’i de denetimli serbestlikte geçeceği için sadece 3 yıl cezaevinde bulunacak.

İNFAZ DÜZENLEMESİ İÇİN KAPSAM DIŞI BIRAKILAN SUÇLAR

Terör bunların başında geliyor. Ayrıca cinsel suçlar, uyuşturucu ve mükerrer suçlar kapsam dışı olacak. Yani daha önce denetimli serbestlik ile cezaevinden çıkıp yeniden suç işleyenler bu düzenlemelerden yararlanamayacaklar.

CEZA İNDİRİMİ VE AF DÜZENLEMESİ YASASI NE ZAMAN ÇIKAR?

Kamuoyunda af olarak nitelenen ceza indirimi ve denetimli serbestliğe dönük düzenlemelerin ikinci yargı paketinde yer alan reformların bir unsuru olarak değil, siyasi kararlar şeklinde şekilleneceği vurgulanıyor. Dolayısıyla kararı milletvekilleri verecek deniyor. İki yargı paketinin ise nafaka, çocuk teslimi, noterlere dönük düzenlemelerle icra iflas kanununda değişiklikleri kapsaması bekleniyor. Çok fazla düzenlemenin yer aldığı paketin ikiye bölünmesi ihtimali de var.

Yargı paketi içerisinde birçok konu ele alınıyor ve iktidar kanadı, yapılacak değişikliklerin kalıcı olması ve talepleri karşılaması amacıyla kalıcı yasalar çıkarmak istiyor. Bunun içinde tüm partilerin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının öncelikli olarak görüşleri alınıyor.

Toplumun büyük bir çoğunluğu, ceza indiriminin bir an önce çıkarılması yönünde talepleri olsa da yargı paketinde yer alan konuların kapsamı göz önüne alındığı zaman, 2020 yılı Şubat-Mart aylarında çıkması öngörülüyor.

 

kamupersoneli.net

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.