DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22396551,01%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Yeni Emeklilik Sistemi Geliyor! Emeklilik Sistemi Nasıl Olacak?

Yeni Emeklilik Sistemi Geliyor! Emeklilik Sistemi Nasıl Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan emeklilik sisteminin değiştirileceği konusunda açıklamaları sonrası tüm gözler Sosyal Güvenlik Kurumuna çevrilmiş durumda. Bu konuda SGK ise araştırmalarını yaptı. Peki yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? İşte ayrıntılar.

ABONE OL
Eylül 23, 2022 23:47
Yeni Emeklilik Sistemi Geliyor! Emeklilik Sistemi Nasıl Olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye gündemini sürekli olarak meşgul eden emeklilik sistemi masaya yatırıldı. Konu hakkında çalışmalar başlarken bu detayları ilk kez Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak duyurmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak emeklilik sistemiyle alakalı olarak yapmış olduğu açıklamasında ise 

“Tüm paydaşların memnun olduğu bir emeklilik sistemi kurmak… Bu yıl içinde değişimi gerçekleştireceğiz.” demişti…

SGK ÇALIŞMASI VAR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklaması sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumunun yeni emeklilik sistemi konusuna çalışma yaptığı belirtildi.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu Avrupa Birlliği'nde sosyal güvenlik sistemleri kitabını incelemeye aldı.

Bu kapsamda Avrupa'da son yıllarda yapılan reform çalışmalarını ülke ülke göz önüne alındı ve ülkelerin emeklilik yaşınıın yanı sıra, işverene işçiye davranışına göre ek prim ödemeleri ve devlet fonu garantisi ile ek yardımlar konusunda yapılanlar Sosyal Güvenlik Kurumu raporuna yazıldı…

BAKAN ALBAYRAK NE DEMİŞTİ?

Yeni emeklilik sistemi hakkında açıklama yapan Bakan Albayrak;

“Türkiye adım adım bir üst lige çıktıkça, bunun da bir mücadele etkisi olacak. Doğrular evrenselse büyük Türkiye ideali için emin adımlarla kim ne derse desin…

Sanayi üretimi, emeklilik, tarım reformu dedik, bakanlığımızla ilişkili kısımlarda tüm bu çerçevelerde Türkiye bu adımları atmaya devam edecek.

Toplumumuzun bilmesi gereken husus bu. Milletimizle gurur duyuyorum. Ekonomik olarak 12 binden, 9-10 bine düşüyorsunuz, terör saldırıları, 15 Temmuz…

Birlik gördük. Bunun iç yönetimsel kaynaklı değil, dış kaynaklı olduğunu toplumumuz görmüyor mu.

Biz dik durmaya devam ettikçe sadece iktidar olarak değil, toplumumuzda etki sağlayınca güçlü çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

8-10 ayda dışardan faktörlerle eski Türkiye ayakta kalamazdı.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ

 

Tamamlayıcı emeklilik sistemi vatandaşlarımıza emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak.

 

Artık vatandaşlarımız, emekli olunca nasıl geçinirim kaygısı taşımayacaklar. Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ülkemizde tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığını azaltacağız. Bu da ekonomimizi dış müdahalelere karşı çok daha güçlü hale getirecek.  

Sistemde biriken fonların sermaye piyasaları üzerinden reel sektöre ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine kanalize edilmesini sağlayacağız.

Artık şirketlerimiz çok daha kolay, ucuz ve uzun vadeli bir biçimde yeni yatırımlarını finanse edebilecekler.

Aynı zamanda, ülkemizi ileriye götürecek stratejik sektörlerdeki projeleri için ek kaynak oluşturmuş olacağız.

Vatandaşlarımızın kazançlarına göre, azdan az çoktan çok, belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız.

KIDEM TAZMİNATI REFORMU

Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz.

Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak.

Bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, burada sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz.

Oluşturacağımız sistem tüm ana paydaşlara, yani çalışanlara, işverenlere ve devletimize katma değeri en yüksek olacak şekilde oluşturulacaktır.

Finansal sektördeki bir diğer değişim alanımız sigortacılık sektörü olacak.

SİGORTACILIK, BES VE KIDEM TAZMİNATI

Sigortacılık, BES ve Kıdem Tazminatı sonrasında hepimiz için çok önemli bir yeni finansman kaynağı olacak.

Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurarak sektörü izlenmesi ve denetlenmesini daha yakından takip edeceğiz.

Sektörün çok daha hızlı bir şekilde güçlenmesine destek olacağız.

Ayrıca Milli Reasurans şirketi ile birlikte sigorta şirketlerimizi destekleyecek, sigortalanmayan sektörlerin sigortalanmasına imkan sağlayacağız.” demişti.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.