DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343940,80%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Yargıtay’dan Vatandaşları İlgilendiren Flaş Karar!

Yargıtay’dan Vatandaşları İlgilendiren Flaş Karar!

Yargıtay'ın apartman ve binada yaşayan vatandaşları ilgilendiren kararı açıklandı. Son katta oturan ve binanın çatısını yaptıran yönetici diğer vatandaşlardan talep ettiği ücret için mahkemenin yolunu tuttu. İşte yaşananlar...

ABONE OL
Eylül 24, 2022 00:43
Yargıtay’dan Vatandaşları İlgilendiren Flaş Karar!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çatı katında yaşayan apartman yöneticisi çatının yenilenmesi için şirketle anlaşma sağladı ve şirket belirlenen süre içinde çatı yenilemesini yaptı. Ancak apartmanda yaşayan vatandaşların çatı yenileme bedelini ödememesi üzerine yönetici icra takibi başlattı.

Yaşanan olay hakkında Yargıtay'ın verdiği karar milyonlarca apartman ve binayöneticilerine örnek oldu.

Davalı bina sakinleri icra kararına itirazda bulundu ve ikinci defa mahkemeye giden bina yöneticisi ise icra takibine yapılan itirazların ortadan kaldırılması talebinde bulundu.

Dava açan yönetici ise Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20/1c maddesi kapsamına göre çatı yapım bedelini ödemeleri gerektiğini ifade etti ve icra takibinin sürdürülmesini istedi.

Mahkeme ise davayı reddetti ve kararı davacı temyiz etti.  Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını onadı.

Yargıtay tarafından verilen kararda ise;

 

“Dava konusu taşınmazın mimari projesine göre ana taşınmazda çatının olmadığı belirlenmiştir. Somut olayda ise davacının kendi dairesini kapatacak şekilde yaptırdığı tespit edilmiştir.

Çatı yapımı proje değişikliği gerektirmekte olup kat maliklerinin oy birliği ile alacağı kararla yapılabilir. Bu hususta kat maliklerinin oy birliğiyle almış olduğu bir karar bulunmamaktadır.

Ana taşınmaza ait proje tüm kat maliklerinin muvafakatı ile değiştirilip belediyece onaylanmadıkça, projedeki biçimin korunması ve onarımın projesine ve tekniğine uygun olarak yapılması gerekir.

Yasaya aykırı şekilde ve projesinde yer almayan biçimde yapılan çatının yapım giderinden bu duruma onay vermeyen davalı taraf sorumlu tutulamaz

 Tüm bu nedenlerle mahkemece yazılı şekilde karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığından dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi.” denildi…

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.