DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2043987-1,00%
Kayseri
20°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Sokağa çıkma yasağıında verilen para cezaları hakkında flaş açıklama!

Koronavirüs hayatımıza girdiği andan itibaren bir dizi önlem ve tedbir kararlarıyla birlikte yaşamaya başladı. Bu kararlardan biri de hafta içi ve hafta sonu olarak uygulanan sokağa çıkma yasakları. Peki, bu kapsamda kesilen cezalar iptal edilebilir mi?

ABONE OL
Eylül 24, 2022 16:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüsün yayılmasını engellemek adına hafta içi her gün 21.00 – 05.00, hafta sonu ise Cuma akşamı 21.00 'den Pazartesi sabahı 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Yasakların uygulandığı bu zaman diliminde ceza alan vatandaşlar, cezaların iptal edilip edilmeyeceğini merak ediyor. Konuyla ilgili uzman isimden flaş açıklama geldi.

Konuyla ilgili önemli noktalara değinen Avukat Recep Çıklatekerlio, yaptığı açıklamasında Anayasa'da yer alan bazı maddelere değinerek, idari para cezasına karşı itiraz edilebileceğini ifade etti.

ANAYASA'NIN 13 VE 15. MADDELERİ

Avukat Çıklatekerlio, yaptığı açıklamasında Anayasa'nın şu maddelerinin altını çizdi:

“Görüldüğü üzere; Anayasa’nın 15. Maddesi gereğince kişilerin temel hak ve hürriyetlerinin sınırlandırılması ‘savaş, seferberlik veya olağanüstü hal’ durumunda öngörülmüştür. Dolayısıyla günümüzde ilan edilen bir “savaş, seferberlik veya olağanüstü hal” olmadığı gözetildiğinde Genelge ile verilen sokağa çıkma yasağı kararı Anayasa’nın 13. Maddesine aykırı olacaktır.

Tüm anlatılanlar ışığında Anayasa’nın 13. Maddesi kapsamında temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanması Anayasanın 15. Maddesi ile 119. Maddesi kapsamında ve hakkın özüne dokunulmadan yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği sabittir. Bu doğrultuda İl İdare Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na dayanılarak “Genelge” ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi Anayasaya aykırılık teşkil etmektedir”

İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ EDİLİR Mİ?

Sokağa çıkma yasağı kapsamında verilen para cezalarına itiraz edilebileceğini ifade eden uzman isim, vatandaşların, idari para cezası kararına karşın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurabileceği ifade edildi.

Ancak 15 günü geçen başvurular için idari yaptırım kararının kesinleşeceğini ifade eden Avukat Recep, “Anayasa’ya aykırı şekilde Genelge ile sokağa çıkma yasağı kararı verilmesi ve bu kapsamda da vatandaşlara idari para cezası verilmesinin; suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırılık teşkil edeceğinden “idari para cezasına itiraz doğrultusunda iptaline” imkân vereceği görüşündeyim” açıklamasını yaptı.

www.kamupersoneli.net

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.