DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22488380,97%
Kayseri
21°

PARÇALI BULUTLU

17:12

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
Merkez Bankası’nın yedek paraları bütçe açığına harcanacak! Yüzde 50 yeni ek vergiler yolda!
  • Haber Yeni Gündem
  • Ekonomi
  • Merkez Bankası’nın yedek paraları bütçe açığına harcanacak! Yüzde 50 yeni ek vergiler yolda!

Merkez Bankası’nın yedek paraları bütçe açığına harcanacak! Yüzde 50 yeni ek vergiler yolda!

Bu yılın ilk beş ayında yüzde 225 artış gösteren bir bütçe açığı ile karşı karşıya kalındı. İktidar, büyüyen bu bütçe açığını karşılamak için Merkez Bankası’nın büyük deprem felaketi, savaş, afetler gibi sıra dışı durumlara karşı hali hazırda beklettiği yedek paralarını bütçeye aktaracak yasal düzenlemenin yapıldığı iddia edildi. Bu iddialar arasında ayrıca önümüzde ki günlerde mevcut iktidarın, para sıkıntısı çektiği ve bu sıkıntısının çözümüne yönelik yüzde 50’yi bulan yeni ek vergilerin geleceği söyleniyor. Peki Ekonomistler Merkez Bankası yedek parası hamlesine nasıl bakıyor?

ABONE OL
Eylül 24, 2022 00:36
Merkez Bankası’nın yedek paraları bütçe açığına harcanacak! Yüzde 50 yeni ek vergiler yolda!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda çıkan ekonomi haberleri hem can hem kemer sıkıcı olmaya başladı. Bugün, Reuters haber ajansı tarafından Merkez Bankası Yedek paraları hakkında ve yüzde 50 yeni ek vergilerin geleceği yönünde iddialar ortaya atıldı. Reuters tarafından yapılan iddialara göre İktidar, büyüyen bütçe açıklarını kapatmak için farklı yollara başvuruyor.

Reuters haber ajansı Türkiye'de hükümetin, Merkez Bankası'nın 46 milyar TL değerindeki yedek parasının bütçeye aktarılması için bir yasal düzenlemeyi gündeme getirmeye hazırlandığını duyurdu.

YÜZDE 225 ARTIŞ GÖSTEREN BÜTÇE AÇIĞI

Reuters'a konuşan bir Maliye yetkilisi ve üç farklı kaynak, yılın ilk beş ayında yüzde 225 artış gösteren bütçe açığını kapatmak için bu planın hazırlandığını belirtti.

Reuters’in haberine göre Maliye Bakanlığı'nın teklifinin önümüzdeki haftalarda Meclis'e gelerek, yasalaşması bekleniyor.

Reuters Mayıs ayında yayınladığı haberinde Hazine'nin bu yönde bir hamle yapabileceğini duyurmuştu. Ancak bu plan, Merkez Bankası'nın krizler karşısında güçsüzleştireceği endişesiyle rafa kaldırılmıştı.

 

Merkez Bankası'nın yedek parası, sıra dışı durumlara karşı kardan ayrılan para ile oluşturuluyor. Türk basınında çıkan haberlerde karın yüzde 20'sinden ayrılan yedek paranın yeni düzenleme ile yüzde 6'ya düşürüleceği belirtiliyor.

Kaynak arayışı içerisinde olan hükümetin vergi önlemleri hazırlığı içerisinde olduğu da belirtiliyor. Reuters bu önlemler arasında yıllık geliri 1 milyon TL'yi aşanlara yaklaşık yüzde 50'yi bulan bantta yeni bir gelir vergisinin koyulmasının yer aldığı bilgisi Reuters’in haberinde yer alıyor.

EKONOMİSTLER YEDEK AKÇE HAMLESİNE NASIL BAKIYOR?

Yedek paranın bütçeye aktarılacağı iddiasına ekonomistlerden tepki geldi. Uğur Gürses, sosyal medyada paylaştığı mesajında, iktidarın İstanbul seçimleri sonrası “maceracı yollara kayabileceği” uyarısında bulundu.

 

Kamu Personeli

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.