DOLAR 32,5704 0.22%
EURO 34,9548 -0.11%
ALTIN 2.443,860,33
BITCOIN 2093967-0,06%
Kayseri
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
İnsalık Tarihinin Kara Lekesi: Hocalı Katliamı

İnsalık Tarihinin Kara Lekesi: Hocalı Katliamı

Azerbaycan'da Ermeniler tarafından 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı Katliamı’nın kurbanları için 27 yıldır adalet arıyor. Dinmeyen acı hocalı katliamı...

ABONE OL
Eylül 23, 2022 22:37
İnsalık Tarihinin Kara Lekesi: Hocalı Katliamı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ermeniler Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında 1991 yılının son günlerinde abluka altına aldıkları bölgede sadece bir tane havaalanına sahip ve stratejik anlamda kritik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek adına adım attılar.

İNSANLIK TARİHİNİN EN ACI LEKESİ

Aylar geçen saldırılarını 1992'nin 25 Şubat günününde daha yoğunlaştıran Ermeniler gece üç koldan saldrıı düzenlediler ve ermeni askerlerinin gece karanlığında yaptıkları katliam 26 Şubat gününün ilk ışıklarıyla beraber insanlık tarihin en acı lekesi olarak yazıldı.

TARİHİN SAYFALARINA KANLI HARFLERLE YAZILDI

Sivillerin toplu olarak öldürülmesi ve insanların derilerinin soyulmasının yanı sıra kafaların kesilmesi, hamile olan kadınların süngülenmeleri, cesetlerin tanınmaz şekile getirilmesi gibi pek çok zulüm o dönemde çekilen görüntüler ve katliamdan sağ olarak kurtulanlar tarafından anlatılanlara göre tarihin sayfalarına kanlı harflerle yazıldı.

366. MOTORİZE ALAYI

Sovyet Rus ordusu ise o zamanlarda Hankendi'nde bulunan 366, motorize alayının Hocalı katliamı sürecinde Ermeni güçlerine destek sağladığı belirtiliyor.

Ayrıca ermenilerin 366. alayın bütün araçlarını kullanarak kenti top ve tank ateşine tuttuğu, Hocalı’ya saldırıda Rus askerlerinin de yer aldığı bu iddialar arasında yer alıyor.

ZERBAYCAN ASKERİ SAVCILIĞI

Diğer yandan Azerbaycan Askeri Savcılığı tarafından alınan verilere göre  366. motorize alayın 18 subay ve askeri katliamda bizzat yer aldığı açıklandı.

THOMAS DE WAAL İTİRAFTA BULUNDU

O dönemde  Ermenistan Savunma Bakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın İngiliz gazeteci Thomas de Waal’a verdiği bir röportajında;

“Hocalı’dan önce Azerbaycanlılar Ermenilerin sivillere dokunmayacağını düşünüyordu. Biz bu algıyı kırdık.” şeklindeki sözleri ise Ermeni yönetimin katliamı bilinçli şekilde gerçekleştirdiğinin resmi itirafı olarak hafızalarda yer edindi.

KamuPersoneli.net

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.