DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22488380,97%
Kayseri
21°

PARÇALI BULUTLU

17:12

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X
HAZAR GÖLÜ VE HAZAR BABA DAĞI (ELAZIĞ)

HAZAR GÖLÜ VE HAZAR BABA DAĞI (ELAZIĞ)

GEZELİM GÖRELİM…

ABONE OL
Eylül 23, 2022 21:51
HAZAR GÖLÜ VE HAZAR BABA DAĞI (ELAZIĞ)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ'ın güneydoğusunda bulunan ve il merkezine 26 km uzaklıkta olan Hazar Gölü tektonik bir göldür. Güneyinde Hazarbaba Dağı bulunan göl, Uluova’dan Mastar Dağlarıyla ayrılır. Denizden 1.250 m yükseklikteki gölün uzunluğu yaklaşık 22 km olup en geniş yeri ise 5-6 km.’dir. Yüzölçümü 86 km’yi bulan gölün derinliği 200-250 m arasında değişmektedir. Hazar Gölünden turistik ve ekonomik olarak yararlanılmaktadır. Çevresindeki kamu kurum ve kuruluşlarına ait kampları, tatil siteleri, ikinci konutlarıyla tam bir tatil merkezi görünümünde olan Hazar Gölü, tertemiz berrak suyu, halka açık mavi bayraklı plâjlarıyla Elazığ’ın tatil ve dinlenme merkezi konumundadır. Gölün içerisinde olan Batık Kent birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş önemli yerlerden biridir. Hazar Gölünde uluslarası spor şenlikleri, Uluslararası Hazar Şiir Akşamları gibi etkinlikler de gerçekleştirilmektedir. Adeta cennetten bir köşe olan Hazar Gölü bütün bu özellikleri dikkate alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Daire Başkanlığınca yapılan çalışmalar neticesinde Hazar Gölü Avrupalı Seçkin Destinasyonlar arasında gösterilmiştir.

 

Hazar Baba Dağı – Elazığ

2.347 metre yüksekliğindeki Hazarbaba dağında yapılan “Hazarbaba Kayak Merkezi” kayak sporuna elverişli pisti, telesiyeji ve kafeterya imkânları ile hizmet vermektedir. 1100 m telesiyeji ve mekanik tesisler standartlara uygundur. İlçenin turizmine hayat veren Hazar Gölünde her yıl büyük çapta su sporları gösterileri yapılmaktadır. İlçenin turizmine büyük katkısı bulunan Hazar Gölü'ne tepeden selam verir gibi mağrur bir şekilde duran ve 1850 m rakımda muhteşem manzaraya hakim bir şekilde duran Hazarbaba Kayak Merkezi halkın hizmetine sunulmuştur. Hazarbaba Kayak Merkezi hava alanına 22 km ve demir yoluna 5 km'lik mesafe ile vatandaşlarımıza rahat ulaşım imkanı sunmaktadır. İlçemizden 6 km mesafede, Hazarbaba dağına yapılan kara yolu ile tırmanıştan sonra ulaşılabilmektedir. 6 km lik yol stabilize olup ulaşımın daha rahat olabilmesi için 24 saat süreyle kar temizleme çalışmaları yapılmaktadır.

 

Hazar Gölü Efsanesi

Çok eskilerde şu an Hazar Gölü'nün olduğu yerde hamile bir kadın yaşar.Dönem kıtlık devri,kadın bir köye gider,mis gibi ekmek kokuları çarpar burnuna.Dayanamayıp oradaki evlerden ekmek ister ama çok cimri olan bu köy halkı kadına ekmek vermez.Bunun üzerine kadın elini evlerin eşiğine koyup “inşallah bu köy su keser ben de taş keserim” diye beddua eder.Allah duasını kabul eder ve köy sular altında kalır.Kadında dağa dönüşür.Hazar Baba olarak da bilinen bu dağ Elazığ'ın her yerinden görünür ve gerçekten de saçları,yüzü,karnı,ayakları hatta elbisesinin kırışıklarıyla tam bir kadın görünümündedir.Batık şehir hakkında da çalışmalar yapılmaktadır.Sular çekilince zaman zaman şehir ortaya çıkar Evliya Çelebi buranın ticaretle uğraşan gayri Müslim bir köy olduğu ve kilisesinde mumyalanmış bir eşek olduğunu eserinde belirtmiştir.

 

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.