DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BITCOIN 21616140,01%
Kayseri
26°

AÇIK

03:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Ercan Aras, “İthalata karşıyız, yerli üretimin olması lazım”

Ercan Aras, “İthalata karşıyız, yerli üretimin olması lazım”

ABONE OL
Mayıs 22, 2024 17:12
Ercan Aras, “İthalata karşıyız, yerli üretimin olması lazım”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin üretim darlığı çekmesinin sebebinin dönemin bakanlarının aldığı yanlış kararlar olduğunu söyleyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, “Sütte, ette para etmeyince hayvanları kesmeye başladılar. Böyle olunca bizde besleyecek besili dana ve süt sağacak hayvan kalmadı. Ardından her yıl 800 bin tane 1 milyon tane yurt dışından ithal getirmek zorundayız. Bu parayı biz tüketicilerden alıyoruz yurt dışındaki üreticilere veriyoruz. Aslında buradaki üreticinin bir kazancı yok. Biz ithalata her zaman karşıyız, yerli üretimin olması lazım” dedi.

Kayseri Ticaret Borsası, Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Kayseri Kasaplar Odası ve Kayseri Veteriner Hekimler Odası tarafından kurbanlık fiyatları ve bayramda alınacak tedbirlere ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, “Üretim darlığı çekmemizin en büyük sebeplerinden biri 6-7 yıl önceye gittiğimiz zaman şunu görüyoruz. Gıda enflasyonu yükselmesin diye o dönemki bakanlar dişi hayvana göz yumuldu. Öbür taraftan da sütte, ette para etmeyince hayvanları kesmeye başladılar. Böyle olunca bizde besleyecek besili dana ve süt sağacak hayvan kalmadı. Ardından her yıl 800 bin tane 1 milyon tane yurt dışından ithal getirmek zorundayız. Bu bizim için doğru bir şey değil. Milyar dolarları oraya veriyoruz. Bu parayı biz tüketicilerden alıyoruz yurt dışındaki üreticilere veriyoruz. Aslında buradaki üreticinin bir kazancı yok. Biz sadece aracı görevi yapıyoruz. Yapılan yanlışlıklar ve sistem hataları bizi bu seviyeye getirdi. Bundan sonraki tarım bakanımız tarımda havza bazlı üretim diyerek bir proje açıkladı. Bu projenin arkasında durulursa bu durum 10-15 seneye kadar düzelir. Türkiye’de 17 milyon kadar hayvan sayısı var. Bu büyük bir sayı değil ama besili olarak düşündüğünüz zaman büyük bir sayı. Türkiye’nin et tüketiminin yaklaşık olarak yüzde 20-25 civarına tekabül ediyor. Biz ithalata her zaman karşıyız, yerli üretimin olması lazım” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.