DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22357770,67%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçiş garantisi verilen İstanbul İzmir Otoyolu için devletten para çıkmayacak dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçiş garantisi verilen İstanbul İzmir Otoyolu için devletten para çıkmayacak dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul İzmir otoyolunun ikinci etabı olan 192 Km’lik yolunu açtı. Otoyolun açılışında İstanbul İzmir otoyolunun maliyetinden söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yap-İşlet-Devret modeli ile devlet kasasından herhangi bir para çıkmayacağını söyledi. 6 Milyar TL’de devletin kasasına girecek diyen Erdoğan, 1. Sınıf bir aracın Orhangazi Köprüsünden İzmir çıkışına kadar ödeyeceği 256 TL ücret geçişinden ve aynı mesafede 5. Sınıf bir aracın aynı mesafede ödeyeceği 815 TL geçiş ücretinden bahs etmedi. İstanbul İzmir otoyolunun kazandıracağı zaman ve yakıt tasarrufu ile ilgili rakamlar veren Erdoğan, otoyolu yapan şirketin 22 yıl 4 ay işleteceğini belirtirken, İstanbul İzmir otoyolu için kaç araç geçiş garantisi verildiğini, şirketin işetme sürecinde ne kadar bir kar edeceği konusuna değinmemesi dikkatlerden kaçmadı.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 01:16
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçiş garantisi verilen İstanbul İzmir Otoyolu için devletten para çıkmayacak dedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul İzmir otoyolunun açılışını gerçekleştirdi. 192 Km’lik ikinci etabının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul İzmir otoyolunun maliyetini verdiği rakamlarla anlattı. Maliyetinin 11 milyar dolara ulaştığını söyleyen Erdoğan, otoyolun yap-işlet-devret modeli ile 22 yıl 4 ay süresi ile şirketlere verildiğini söyledi. İstanbul İzmir otolunun 192 Km’lik yolun tamamlanması ile İstanbul ile İzmir arasının yolculuk süresinin 3,5 saate düşürüldüğünü vurgulayan Erdoğan, aynı zamanda 100 Km’lik bir mesafe kısalmasından da bahs ederek devlete olan katkısının 3,5 milyar dolar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, otoyolun yap-işlet-devret modeli ile yapıldığını vurgulayarak devletin kasasından herhangi bir para çıkmayacağını aksine 22 yıllık bir süreç içerisinde toplamda 6 milyar TL de devletin kasasına para gireceğini belirtti. Erdoğan otoyolun yap-işlet-devret modeli ile gelir-gider arasında ki ilişki tablosunu rakamlarla açıklamaya çalıştı ama geçiş ücretlerinden bahs etmedi. Vatandaşın her bir geçişinde ödeyeceği ücretlere değinerek yıllık kaç arabanın geçeceğini, bir yılda vatandaşın cebinden kaç lira çıkacağına dair rakamlardan bahs etmedi. Osmangazi Köprüsünden başlayarak İzmir çıkışına kadar giden bir 1.sınıf araçtan 256 TL alınacağından bahs etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek ‘’senin bu işlere aklın ermez ey bay Kemal’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da yine yap-işlet-devret modeli ile yapılan 3.körü içinde devletin kasasından herhangi bir para çıkmayacak demişti ama rakamlar hiç de öyle olmadığını göstermişti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 1 Ocak-31 Haziran için aynı yılın temmuz ayında, 1 Temmuz-31 Aralık için izleyen yılın ocak ayında IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumuna, 1 ile 1.5 milyar TL arasında geçiş garanti ödemesi yapılacak. Peki İstanbul İzmir otoyoluna da geçiş garantisi verildi mi? Geçiş ücret tarifesi ne kadar?

DEVLETİN KASASINDAN PARA ÇIKMAYACAK DENİLMİŞTİ AMA

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyolları için ödenecek “garanti” bedeline ilişkin ödenen net tutar 3 milyar 650 milyon Lira oldu. Bu rakam vatandaşın cebinden çıkacak.

“Mega” olarak adlandırılan Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir otoyolu ve Kuzey Marmara otoyol projeleri yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle ihale edildi. Söz konusu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, döviz olarak belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet vatandaştan aldığı vergiler ile ödüyor.

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun proje yatırım tutarı 10 milyar 51 milyon 885 bin 674 TL'dir. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan İzmit körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil olmak üzere 27 Eylül 2010 tarihinde yapılan sözleşme ile 22 yıl 4 ay işletme Hakkı verilmiştir.

GEÇİŞ ÜCRETLERİ

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.