Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul İzmir otoyolunun açılışını gerçekleştirdi. 192 Km’lik ikinci etabının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul İzmir otoyolunun maliyetini verdiği rakamlarla anlattı. Maliyetinin 11 milyar dolara ulaştığını söyleyen Erdoğan, otoyolun yap-işlet-devret modeli ile 22 yıl 4 ay süresi ile şirketlere verildiğini söyledi. İstanbul İzmir otolunun 192 Km’lik yolun tamamlanması ile İstanbul ile İzmir arasının yolculuk süresinin 3,5 saate düşürüldüğünü vurgulayan Erdoğan, aynı zamanda 100 Km’lik bir mesafe kısalmasından da bahs ederek devlete olan katkısının 3,5 milyar dolar olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, otoyolun yap-işlet-devret modeli ile yapıldığını vurgulayarak devletin kasasından herhangi bir para çıkmayacağını aksine 22 yıllık bir süreç içerisinde toplamda 6 milyar TL de devletin kasasına para gireceğini belirtti. Erdoğan otoyolun yap-işlet-devret modeli ile gelir-gider arasında ki ilişki tablosunu rakamlarla açıklamaya çalıştı ama geçiş ücretlerinden bahs etmedi. Vatandaşın her bir geçişinde ödeyeceği ücretlere değinerek yıllık kaç arabanın geçeceğini, bir yılda vatandaşın cebinden kaç lira çıkacağına dair rakamlardan bahs etmedi. Osmangazi Köprüsünden başlayarak İzmir çıkışına kadar giden bir 1.sınıf araçtan 256 TL alınacağından bahs etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek ‘’senin bu işlere aklın ermez ey bay Kemal’’ dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da yine yap-işlet-devret modeli ile yapılan 3.körü içinde devletin kasasından herhangi bir para çıkmayacak demişti ama rakamlar hiç de öyle olmadığını göstermişti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 1 Ocak-31 Haziran için aynı yılın temmuz ayında, 1 Temmuz-31 Aralık için izleyen yılın ocak ayında IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumuna, 1 ile 1.5 milyar TL arasında geçiş garanti ödemesi yapılacak. Peki İstanbul İzmir otoyoluna da geçiş garantisi verildi mi? Geçiş ücret tarifesi ne kadar?
DEVLETİN KASASINDAN PARA ÇIKMAYACAK DENİLMİŞTİ AMA
Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyolları için ödenecek “garanti” bedeline ilişkin ödenen net tutar 3 milyar 650 milyon Lira oldu. Bu rakam vatandaşın cebinden çıkacak.
“Mega” olarak adlandırılan Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir otoyolu ve Kuzey Marmara otoyol projeleri yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle ihale edildi. Söz konusu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, döviz olarak belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet vatandaştan aldığı vergiler ile ödüyor.
İstanbul-İzmir Otoyolu'nun proje yatırım tutarı 10 milyar 51 milyon 885 bin 674 TL'dir. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan İzmit körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil olmak üzere 27 Eylül 2010 tarihinde yapılan sözleşme ile 22 yıl 4 ay işletme Hakkı verilmiştir.
GEÇİŞ ÜCRETLERİ
GÜNDEM
1 gün önceEKONOMİ
3 gün önceGÜNDEM
21 gün önceASAYİŞ
25 Eylül 2023UNCATEGORİZED
25 Eylül 2023GÜNDEM
25 Eylül 2023GÜNDEM
25 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.